Hlavní obsah

Nový trik: Za žárovky „zdarma“ chce firma dva tisíce korun

Novinky, tov

Žárovky „zdarma“ nabízené jako dárek od dodavatele energie by měli zákazníci raději odmítnout, doporučila v úterý Česká obchodní inspekce (ČOI). V posledních týdnech zaznamenala řadu stížností spotřebitelů, po kterých firma požaduje zaplatit za původně avizovaný dar částku až dva tisíce korun, pokud si změnu dodavatele rozmyslí.

Foto: ČOI

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornila ČOI, od smlouvy na dodávku energií se dá odstoupit do 14 dnů od uzavření nebo ji lze bez sankce vypovědět až do 15. dne od zahájení dodávek.

„Firmy pak ale využijí původní ‚dárek zdarma‘, tedy žárovky, které následně chtějí zpoplatnit, obvykle i částkou 2000 Kč. Je to skrytý poplatek za to, že si spotřebitelé smlouvu o změně dodavatele energií rozmysleli a odstoupili od ní,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle názoru inspekce tím však firmy porušují zákon, protože toto odstoupení do 15. dne od zahájení dodávek má být bez sankce a přemrštěná cena žárovek takovou sankcí v podstatě je.

Klasická scénka vypadá následovně: nečekaná návštěva u dveří chce ukázat účet za elektřinu a pak zákazníka přesvědčuje, že má lepší nabídku od jiného dodavatele. V některých případech se to skutečně podaří, zákazník nakonec ještě uslyší: „A tady máte ještě dárek, úsporné žárovky zdarma, jen nám to tady podepište a já půjdu.“

ČOI doporučuje požadovanou – extrémně vyšší – cenu za LED žárovky nehradit.

„LED žárovky dostanete zdarma nebo za pár korun a ani si nevšimnete, že jste při získání dárku podepsali kupní smlouvu a změnu dodavatele,“ popsal mluvčí. Součástí kupní smlouvy je však nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy na dodávku energií a za LED žárovky je rázem nutné zaplatit často tisíce korun.

Žárovky musí vrátit

Jakmile spotřebitel zjistí, že změna dodavatele energií je pro něj vlastně nevýhodná, a chce odstoupit, firma začne upozorňovat na „kupní smlouvu na žárovky“ a často nepřiměřeně tlačit na jejich uhrazení.

ČOI doporučuje požadovanou – extrémně vyšší – cenu za LED žárovky nehradit. Nicméně je povinností spotřebitele žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli cenu odpovídajících žárovek, která je obvyklá v obchodní sítí.

Stává se však, že spotřebitelé tento postup dodrží, a přesto společnost stále za žárovky žádá přemrštěnou částku, nebo dokonce hrozí načítáním penále, sankčními poplatky či exekucí. Česká obchodní inspekce přesto radí nic neplatit a doporučuje takový postup podnikatelů hlásit Energetickému regulačnímu úřadu. V případech, kdy vznikne spor o obvyklou hodnotu žárovek, které spotřebitel podnikateli nevrátil nebo je vrátil použité či poškozené, doporučuje podat návrh na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu u České obchodní inspekce.

Pro zákazníka je nejsnazší žádné podobné „dárky“ ke smlouvě nepřijímat

Oddělení mimosoudního řešení sporů České obchodní inspekce k dané problematice vydalo i stanovisko, ve kterém uvádí, že požadavek podnikatele na úhradu zvýšené ceny LED žárovek je neoprávněný. Kupní smlouva na žárovky totiž tvoří de facto vedlejší ujednání ke smlouvě o dodávce energií, přičemž zánikem jedné smlouvy dochází automaticky k zániku smlouvy vedlejší. K obdobnému závěru došel v minulosti i Ústavní soud, na který ČOI ve svém stanovisku odkazuje.

Stanovisko bylo dokonce soudně napadeno firmou, která se podobnému typu podnikání věnuje s tím, že takový „zásah“ je ze strany České obchodní inspekce protiprávní. Městský soud v Praze žalobu zamítl.

Aby si různé peripetie ušetřil, je pro zákazníka nejsnazším řešením řídit se doporučením inspekce a žádné podobné „dárky“ ke smlouvě nepřijímat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám