Hlavní obsah

Nový rekord: v Česku se loni vyrobilo 1,44 milionu aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba osobních aut v Česku se loni zvýšila o 1,7 procenta na nový rekord 1,437 milionu vozů. Výroba roste již pátý rok v řadě. Produkce největší automobilky Škoda stoupla o 3,3 procenta. Export osobních vozidel meziročně vzrostl o dvě procenta, zatímco domácí poptávka o 1,7 procenta poklesla. Ve čtvrtek to oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výrobní linka kvasinské Škodovky.

Článek

Škoda Auto zvýšila výrobu na 886 103 vozů.

V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech naopak produkce klesla o 4,6 procenta na 340 300 aut.

Kolínská TPCA se v roce 2018 vrátila k růstu výroby, a to o šest procent na 210 993 vozidel.

Jediný výrobce motocyklů, Jawa z Týnce nad Sázavou, vyrobil 1493 strojů, tedy o 162 kusů více než v roce 2017.

Automobilky podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu Bohdana Wojnara těžily z pokračující silné poptávky, ale zároveň se pohybovaly na hranici své kapacity.

„Celková poptávka ještě rostla, byť třeba v Číně trh po mnoha letech klesl. Museli jsme se ale také vyrovnávat s regulatorním rámcem, například novým způsobem homologačního měření emisí,” uvedl Wojnar.

Rekordní počet vyrobených automobilů hlásí i Slovensko, kde se v loňském roce vyrobilo 1,08 milionu vozidel. Slovensko si tak udrželo v přepočtu na počet obyvatel postavení světové jedničky ve výrobě automobilů. [celá zpráva] Česko je v této statistice druhé.

V Česku tvoří automobilový průmysl přibližně devět procent hrubého domácího produktu (HDP). V loňském roce se zasloužil přibližně o dvě třetiny českého exportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám