Hlavní obsah

Nový fenomén v Česku, Levné potraviny vydělávají na prošlém zboží

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku se rozmáhá nový fenomén mezi obchodními řetězci, někteří prodejci se zaměřují na méně majetné. Například obchod Levné potraviny prodává zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo s krátkou dobou před jejím vypršením. Díky tomu jsou ceny opravdu nízké - zelené olivy za pět korun, grilovací klobásy zlevněny ze sto na padesát korun.

Článek

Jak Novinkám řekla jednatelka společnosti Hana Havriljaková, mottem společnosti je dát najíst sociálně slabším lidem, samoživitelkám s dětmi či důchodcům. Řetězec Levné potraviny má své obchody již na sedmi místech v Praze, například v Bohnicích či Nuslích, a po celé republice se počet poboček blíží třem desítkám. Krom potravin s již prošlou dobou trvanlivosti nebo jejím brzkým vypršením obchod nabízí i drogistické zboží.

Zákazníci se však nemusí obávat, rozhodně zde nenajdou zboží, které není označeno datem spotřeby. Takové výrobky se po vypršení data ze zákona (na rozdíl od potravin s minimální dobou spotřeby) nesmí prodávat.

„Zboží s datem spotřeby, tedy s označením ‚spotřebujte do‘ se po jeho překročení nesmí prodávat, protože rychle podléhá zkáze. Naopak zboží s datem ‚minimální trvanlivosti‘ vydrží i roky. Jde zejména o sušenky či konzervy. Tyto potraviny však musí být odděleny od ostatních a musí být označené. Zákazníci musí vědět, že kupují prošlé potraviny,“ potvrdila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Levné potraviny mají zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti označené puntíkem u cenovek, v obchodě pak zákazníky informují všude vyvěšené cedule. Do budoucna plánují barevné odlišení cenovek k usnadnění orientace, co už je prošlé a co ještě ne.

Jak je možné prodávat pytlík želé bonbónů za tři koruny, když jinde stojí deset? Podle Havriljakové společnost skupuje nadbytečné zboží buď přímo od dodavatelů, nebo od jiných obchodníků. „Může jít i o zboží z havarovaného kamiónu, které je v pořádku, jen konzerva může být pomačkaná. Nebo pokud výrobce mění obal zboží, tak potraviny s předešlým obalem či označením dostaneme za mnohem nižší cenu, proto můžeme nabídnout slevu 20 až devadesát procent,“ popsala Havriljaková.

V Levných potravinách nakupuje i konkurence

Kvůli tomu, že zboží pochází z jiných obchodů nebo se ho zbavují sami výrobci, je sortiment nestálý. To znamená, že například oblíbené oplatky již po vyprodání nemusí znovu objevit na pultech. Přesto si do obchodu najde cestu jak konkurence, tak zloději.

„Když došly rohlíky Vietnamci od vedle, koupil jich u nás třicet a pak je sám prodával,“ komentovala Havriljaková s tím, že její obchod čelí také nájezdům zlodějů. „Zrovna v pondělí zde manželský pár chtěl ukrást šišku salámu,“ dodala.

Levné potraviny disponují jako jiné řetězce velkoskladem, který je v Praze. V jednotlivých obchodech je možné platit jak stravenkami, tak platebními kartami. Otevřeno mají stejně jako konkurence každý den, a to od osmi do sedmi hodin večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám