Hlavní obsah

Nové Hvězdné války tento víkend utržily 8,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý a podle tvůrců zároveň poslední díl ze sci-fi filmové série o Hvězdných válkách Star Wars: Vzestup Skywalkera tento víkend ve světových kinech navzdory smíšeným recenzím utržil 374 milionů dolarů (8,6 miliardy korun), přičemž jen ve Spojených státech to bylo 174 milionů dolarů (3,9 miliardy korun). Informoval o tom server Variety.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Preméra filmu Star Wars: The Rise of Skywalker

Článek

Film režíroval J. J. Abrams, který se podílel i na scénáři. Do českých kin snímek vstoupil 19. prosince.

Tržby posledního dílu kultovní ságy se nicméně tentokrát nedají srovnávat s jeho předchůdci. Star Wars: Poslední z Jediů (2017) utržil jen v USA 248 milionů dolarů (5,7 miliardy korun). Star Wars: Síla se probouzí (2015), kdy filmy pak ve Spojených státech dosáhl 220 milionů dolarů (5 miliard korun).

Přesto však Star Wars: Vzestup Skywalkera představuje jeden z divácky nejočekávanějších filmů letošního roku a zároveň má po svých předchůdcích z posledních let třetí nejúspěšnější start filmu s prosincovou premiérou.

Nový díl Star Wars nahrává internetovým šmejdům

Bezpečnost

Snímek, který se tradičně odehrává „před dávnými časy v předaleké galaxii” mimo jiné ukazuje moc temné strany Síly, která na svoji stranu láká i kladné hrdiny.

Foto: Kate Munsch, Reuters

Grand Lake Theater při premiéře nových Hvězdných válek Star Wars: The Rise of Skywalker

Filmová adaptace broadwayského muzikálu Cats (Kočky), která bude do českých kin uvedena 9. ledna, se naopak zatím jeví jako propadák, jelikož dosud utržila v severní Americe pouze 6,5 milionu dolarů (149 milionů korun) oproti očekávaným 15 milionům (345 milionů korun).

Film režiséra Toma Hoopera, který bez světových distribučních nákladů přišel na 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč), patrně nenalákal diváky na digitálně doplněnou umělou srst lidských představitelů a utrpěl v důsledku kritických recenzí, napsal Variety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám