Hlavní obsah

Nová zelená úsporám 2022: Kdo může žádat o dotaci a kolik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v roce 2022 bude pokračovat dotační program Nová zelená úsporám, který nabízí lidem peníze na výměnu kotle, zateplení domu, stavbu fotovoltaické elektrárny a další úsporné projekty. V říjnu byl program rozšířen na bytové domy po celé ČR, sloučen s programem Dešťovka a nabízí bonusy za kombinaci více opatření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Program za sedm let trvání přispěl více než 68 tisícům příjemců celkem 11 miliardami korun. Domácnosti díky němu šetří jak budoucí výdaje za energie a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici.

Nově vyhlášené výzvy nabídnou celkem 11 miliard korun z Národního plánu obnovy. Do roku 2030 ministerstvo životního prostředí počítá i se zapojením dalších zdrojů, především výnosů z prodeje emisních povolenek nebo peněz z Modernizačního fondu. Celkem tak bude program v následující dekádě disponovat částkou minimálně 39 miliard Kč.

Stát rozšířil dotace v Zelené úsporám

Finance

V rámci jedné žádosti může žadatel zkombinovat různá opatření, od zateplení přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu.

Program se rozrostl i o dotace na pořízení nabíjecích stanic pro automobily, ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nebo na výsadbu stromů na pozemcích bytových domů. Dotace se nově vztahují také na trvale obývané rekreační objekty.

Ceny energií letí nahoru. Kde se dá doma ušetřit?

Domácí

Větší výběr mají žadatelé i v případě výměny starých neekologických kotlů, kde se program doplňuje s kotlíkovými dotacemi a nabízí dotaci 50 procent bez ohledu na výši příjmů.

Vyšší částky

Některé dotace byly proti minulosti navýšeny: podpora na zateplení stávajících domů o zhruba 20 procent na 30 až 650 tisíc Kč, podpora na výstavbu rodinného domu o 50 tisíc korun na 200 až 500 tisíc Kč. Domácnosti si finančně polepší i při výměně zdroje tepla.

Výhodnější podmínky čekají také na zájemce o solární systémy, které jsou stále víc populární. Byla totiž zrušena podmínka, že 70 % vyrobené energie se musí využít pro vlastní spotřebu v daném místě.

Počet domácích elektráren roste, nepochybně i díky státní dotaci a půjčkám

Tipy a trendy

O podporu nepřijdou ani systémy kombinující fotovoltaiku s tepelnými čerpadly a nově je podpořena i elektromobilita pro domácnosti ve formě příspěvku 30 tisíc Kč na pořízení nabíječky elektromobilů.

Realizací více úsporných opatření domácnosti uspoří hned dvakrát. Za každou kombinaci získají bonus 10 tisíc korun, u bytových domů je to až 20 tisíc. Čím více opatření majitelé domů zrealizují, tím více peněz ke standardní dotaci získají navíc.

Ministři schválili opatření kvůli cenám energií

Ekonomika

Majitelé rodinných domů si tak mohou přilepšit až o 90 tisíc korun, vlastníci bytových domů až o 200 tisíc. Dalších až 75 tisíc korun navíc dostanou žadatelé, kteří zkombinují dotace na zateplení s kotlíkovými dotacemi.

Automaticky jsou dalšími deseti procenty zvýhodněni žadatelé ze strukturálně znevýhodněných regionů z Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Podání žádosti i všech potřebných dokumentů probíhá online přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Elektronicky poběží i následná komunikace se Státním fondem životního prostředí.

Nové měřiče už s dálkovým odečtem
Všechny nové vodoměry a měřiče spotřeby tepla instalované od 1. ledna musí být osazeny rádiem umožňujícím dálkový odečet. Nařizuje to novelizovaný zákon o hospodaření energií. Všechny měřiče instalované před tímto datem se budou muset vyměnit za rádiové do 1. ledna 2027.

Reklama

Výběr článků

Načítám