Hlavní obsah

Nová stíhačka F-35 aerosalón neotevře, nemůže do vzduchu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší americká zbrojovka Lockheed Martin má ostudu. Jejich nové stíhací letouny F-35 nemohou zahájit mezinárodní aerosalón ve Farnborough u Londýna. Kvůli nedávnému požáru motoru mají zákaz létat. Píše o tom server BBC.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Na mezinárodním aerosalónu ve Farnborough vystavují pouze model F-35. Stíhačky nemohou po požáru motoru jedné z nich do vzduchu.

Článek

„Letadlo stále čeká na povolení amerického ministerstva obrany. Stále věříme, že bude létat na přehlídce do konce týdne,“ uvedli organizátoři v prohlášení.

Britové si objednali 14 stíhacích letounů F-35 za 2,5 miliardy liber (86 miliard korun) do výzbroje svých modernizovaných letadlových lodí.  Ve Farnborough zatím vystavují pouze model nové stíhačky v životní velikosti. Organizátoři doufají, že se ve vzduchu ukáže alespoň v průběhu aerosalónu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Americká stíhačka F-35, archivní záběry

"Pokud se F-35 na show neukáže, bude to poměrně nepříjemné. Ohrozí to načasování exportních objednávek,“  řekl BBC Richard Aboulafia, analytik společnosti Teal Group.

Tření lopatek

Začátkem měsíce americké úřady zakázaly celé flotile F-35 létat kvůli požáru motoru.

Podle Pentagonu za požár mohlo „nadměrné“ tření lopatek motoru, nejde ale prý o zásadní vadu.

Do vývoje a výroby letounů F-35 se investovalo kolem 400 miliard dolarů, takže jde o jeden z nejnákladnějších obranných projektů v americké historii.

Nové stíhačky by měly poprvé vzlétat a přistávat na britské letadlové lodi Královna Alžběta v roce 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám