Hlavní obsah

Nová prognóza: Česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí v nové prognóze o desetinu procentního bodu zlepšilo odhad letošního růstu ekonomiky na 2,5 procenta. Naopak o desetinu zhoršilo odhad pro rok 2020 na 2,3 procenta. Hospodářství s určitým zpožděním zasáhnou obchodní války a zpomalení Německa a Číny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Oslabování globální ekonomické expanze, které začalo v roce 2018, pokračuje i v letošním roce.

„Projevuje se zde zejména nárůst protekcionismu a eskalace napětí v mezinárodních obchodních vztazích a s nimi spojené nejistoty podnikatelů i spotřebitelů ohledně budoucího ekonomického vývoje,“ uvedlo ministerstvo.

Připomíná, že růst české ekonomiky v 1. čtvrtletí mírně zpomalil na 2,8 procenta. To je lepší výsledek, než naznačovaly některé další ukazatele. Proto resort mírně vylepšil odhad růstu HDP pro tento rok. Pokles důvěry se naopak odráží ve snížení predikce pro rok 2020 z 2,4 procenta na 2,3 procenta.

V obou letech by růst měly táhnout hlavně výdaje domácností na spotřebu díky růstu mezd a důchodů a nízké nezaměstnanosti.

Rizika v zahraničí i doma

„Hlavní vnější rizika představují průtahy a nejistota ohledně vystoupení Spojeného království z Evropské unie, nárůst protekcionismu, výraznější zpomalení hospodářského růstu v Německu nebo Číně či možná eskalace problémů italského bankovního sektoru. Mezi vnitřní rizika pak patří zejména přehřívání na domácích trzích práce a nemovitostí nebo očekávané zásadní strukturální změny v automobilovém průmyslu související s přijatými emisními normami,“ stojí ve zprávě ministerstva.

Odhad průměrné míry inflace pro letošní rok zvedlo z 2,3 procenta na 2,5 procenta. Za výrazným zvýšením odhadu inflace na rok 2020 ze 1,6 procenta na 2,2 procenta stojí zvýšení spotřební daně z tabáku a lihovin.

Novou prognózu ministerstvo využije pro formulaci makroekonomického rámce návrhu státního rozpočtu na rok 2020 a rozpočtového výhledu do roku 2022.

Koaliční sociální demokraté ve středu uvedli, že návrh státního rozpočtu na příští rok je v nynější podobě likvidační pro resorty ČSSD a strana by ho podpořit nemohla. Pěti ministerstvům ČSSD chybí podle strany přes 20 miliard korun. Podle ministerstva financí by ale splnění požadavků ČSSD navýšilo plánovaný 40miliardový schodek na 62 miliard korun, což je nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám