Hlavní obsah

Nouzový stav v Česku paralyzuje pětinu aktivních živnostníků

Novinky, ČTK, bož

Podnikání muselo v důsledku restriktivních opatření proti šíření nemoci covid-19 podle poradenské firmy Bisnode zastavit 204 tisíc podnikatelů. Restrikce se navíc dotýkají i dalších desetitisíců podnikatelů, o jejichž zboží a služby výrazně klesl zájem. Nejvíce se to týká podnikatelů v pohostinství, kadeřnických a kosmetických služeb nebo maloobchodu.

Foto: Novinky

Restaurace přešly alespoň na prodej s sebou a rozvoz jídla. Propad tržeb je i tak markantní.

Článek

„Podle našich propočtů se krizová opatření bezprostředně dotkla 203 543 živnostníků, což je téměř pětina z celkového počtu aktivních podnikatelů,” uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejpočetnější skupinu postižených živnostníků tvoří podnikatelé ve stravování. Jde o 45 261 osob. To je 22,2 procenta všech postižených. Restaurace přešly alespoň na prodej s sebou a rozvoz jídla. Propad tržeb je i tak markantní, aktuální příjmy většinou nepřesahují pětinu normálního stavu.

Za podnikateli v pohostinství následují kadeřnice, kadeřníci a kosmetičky, kterých je 37 576. To je 18,5 procenta všech postižených živnostníků. Třetí nejpostiženější jsou maloobchodníci v nespecializovaných prodejnách. Z nich je ekonomicky aktivních 33 648 a tvoří tak 16,5 procenta všech postižených.

Tržby obchodníků ještě před karanténou stihly zrychlit

Ekonomika

„Pro pozitivní zvrat bude v dalších měsících klíčové, kdy se společenský život a s ním i ekonomická aktivita začnou vracet k normálu,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Šok spojený s koronavirem se nicméně nepříznivě projeví na trhu práce, a to jak skrze růst nezaměstnanosti, tak zpomalení růstu mezd,” dodal.

„Jak moc bude situace dramatická, ale bude záležet skutečně na tom, jak rychle bude možné odbourávat restrikce spojené s bojem proti koronaviru a tedy jak rychle se zákazníci budou moci vrátit do znovuotevřených obchodů a dalších provozoven,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám