Hlavní obsah

Norsko kvůli suchu omezí vývoz elektřiny do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko, které je podle britského listu The Financial Times jedním z největších vývozců elektřiny v Evropě, plánuje export této komodity omezit. Důvodem jsou rekordně nízké hladiny vod pro tamní vodní elektrárny způsobené suchem.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nádrže v jihozápadní části země jsou v současnosti naplněny ze 49,3 procenta, když v tomto období je průměr 74,4 procenta. Vodní elektrárny produkují prakticky veškerou elektřinu v Norsku. Ohroženy jsou tak dodávky zejména do Velké Británie, Německa, Nizozemska a Dánska.

To může podle listu The Daily Telegraph znamenat problém právě pro Británii, která je na dodávkách z Norska závislá z jedné čtvrtiny. V zemi tak hrozí další zvýšení cen elektřiny, protože bude více závislá na produkci z uhelných elektráren.

Stávka v Norsku by mohla snížit těžbu ropy o 15 procent a plynu o čtvrtinu

Ekonomika

Omezení norského vývozu přichází v době, kdy se Evropa připravuje na náročnou zimu kvůli obavám z přerušení dodávek plynu z Ruska. Hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa dál proudí jen 20 procent kapacity. K tomu se v posledních týdnech přidaly problémy francouzských jaderných elektráren produkujících většinu elektřiny v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám