Hlavní obsah

Nokia, Microsoft nebo Pepsi. Indičtí manažeři jsou v módě

Novinky, Tomáš Volf

Nokii od čtvrtka řídí Rajeev Suri. Od února je generálním ředitelem Microsoftu Satya Nadella. Oba manažeři se narodili v Indii. Nejsou výjimkou, Indové se ve vedení světových firem prosazují stále víc.

Foto: Reuters

Nový generální ředitel Nokie Rajeev Suri.

Článek

Ačkoli indický tisk slavil jmenování nového šéfa Microsoftu Nadelly, jako by země vyhrála světový šampionát v kriketu, ve Spojených státech to žádné velké překvapení nevzbudilo. Manažeři původem z Indie se stále víc prosazují ve vedení amerických firem, upozorňuje ve své analýze španělský deník El País.

Rodilí Indové působí na vysokých manažerských postech ve firmách jako PepsiCo, MasterCard či Adobe, další je prezidentem obchodů Best Buy, viceprezidenti Googlu, Intelu nebo Cisca pocházejí ze stejné země.

V Evropě mají významné pozice například ve finančních domech Deutsche Bank a Citigroup nebo u mobilních operátorů Vodafone a Orange.

Plné univerzity Indů

V USA jsou Indové ve velkých firmách dominantní menšinou, jsou úspěšnější než Hispánci, Číňané nebo Afroameričané. Proč?

„V první řadě jsou jich plné americké univerzity, kde studují techniku, marketing či finance,“ říká profesor z London School of Economics Luis Garicano. Ten dodává, že „Silicon Valley je napůl indické“. V některých firmách tvoří více než pětinu pracovní síly, třetina z firem obchodovaných na burze měla mezi zakladateli alespoň jednoho Inda.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Novou licenční politiku operačního systému Windows Phone představil nový šéf Microsoftu Satya Nadella.

Někteří Indové nejprve plánují, že odjedou do ciziny studovat nebo pracovat na pár let, a pak se chtějí vrátit. Mnozí jsou ale tak úspěšní, že zůstanou. Nadella přijel do USA ve dvaceti, začal pracovat v Sun Microsystems, do Microsoftu ho vzali v pětadvaceti. Ajay Banga, prezident MasterCard, začínal ve dvaceti ve firmě Nestlé.

Indická diaspora vládne plynnou angličtinou a každý rok v Indii vystuduje milión a půl inženýrů. I když tamní ekonomika roste, pro tolik inženýrů není místo.

V souvislosti s tímto fenoménem se hodně psalo také o jejich manažerském stylu. Indové jsou obvykle popisováni jako skromní, trpěliví a analytičtí pragmatici, ale s vizí – i proto vybrali Nadella, aby vrátil někdejší slávu Microsoftu, uzavírá španělský deník.

Reklama

Související články

Nad budoucností mobilů od Nokie visí otazník

Společnost Microsoft v pátek definitivně pohltila mobilní divizi finské Nokie. Přestože někdejší největší výrobce mobilů na světě je již plně pod kontrolou...

Výběr článků

Načítám