Hlavní obsah

Nižší růst spotřební daně z nafty pro dopravce nebude

PRAHA

Vláda nevyhoví autodopravcům v požadavku na menší zvýšení spotřební daně z nafty než jaké schválila Poslanecká sněmovna. Po úterním jednání s premiérem Vladimírem Špidlou, ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a ministrem dopravy a spojů Milanem Šimonovským to řekli na tiskové konferenci zástupci autodopravců. Jednání o případné změně v silniční dani obě strany zahájí příští úterý.

Foto: Policie ČR
Článek

"Přestože jsme se dnes shodli na některých věcech, nebylo nám vyhověno ve spotřební dani, která je prakticky uzavřena," uvedl prezident Svazu dopravy Jaroslav Hanák. Dopravci nyní chtějí, aby silniční daň byla stanovena na minimu Evropské unie. "Je to jediná možnost, která je v této fázi dána silničním dopravcům, aby udrželi svoje šance v konkurenci jak s kandidátskými, tak i ostatními zeměmi EU," dodal Hanák. "Současná silniční daň je ve výši 51 tisíc korun, my trváme na tom, že chceme minimum v EU, a to je 17 tisíc korun," doplnil.

Podle prezidenta Česmadu Vladimíra Starosty obě strany diskutovaly o potřebách státního rozpočtu, státního fondu dopravy a infrastruktury a nedostatečně hovořily o potřebách silničních dopravců. "Osobně jsem s výsledky jednání velmi nespokojen. Snažili jsme se tři měsíce o dialog. Ten nastal, což je kladné, konkrétní závěry hodnotím velmi slabě," dodal.

Jen vyjednávání povede k výsledky, říká Špidla

"V úterý bude zahájeno jednání na ministerstvu dopravy. Předmětem jednání bude v první fázi otázka silniční daně," doplnil slova autodopravců premiér Špidla. Jednání by měla vést ke shodě tak, aby případně legislativní změny mohla začít Poslanecká sněmovna projednávat ještě v listopadu.

Zástupci autodopravců dříve uvažovali o nátlakových akcích. "Úterní jednání skýtá určitou naději, byť není veliká, takže já bych pořád tyto věci nechával zatím někde stranou," uvedl Starosta. Špidla řekl, že žádná jiná cesta než vyjednávání nemůže vést k výsledku.

Dopravci požadovali po vládních stranách stranách podporu návrhu na pomalejší růst spotřební daně. Poslanci schválili zvýšení spotřební daně z nafty od Nového roku o 1,80 koruny na litr. Dopravci tvrdili, že je tak rychlý růst nákladů existenčně ohrožuje a požadovali daň zvýšit pouze o 50 haléřů na litr. nelíbí se jim ani zvýšení cen dálničních známek. xxx Podle autodopravců vyšší spotřební daň ohrozí existenci až 90 procent dopravců s nejvýraznějším dopadem na malé dopravní firmy. "Pro velkou část naší členské základny, která se týká malých firem, je likvidační," řekl dnes Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám