Hlavní obsah

Nižší DPH u ubytovacích služeb je ohrožena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně novelu zákona o DPH s pozměňovacími návrhy. Senát by rád zlevnil svoz a likvidaci odpadu. Na vrácení novely ale zřejmě doplatí hoteliéři, kteří si od zákona slibovali nižší sazby DPH z ubytovacích služeb. Měly začít platit od začátku roku 2005, Sněmovna ale nemusí do té doby stihnout zákon znova projednat.

Foto: Pop Academy

Projekt " Zpíváme seniorům"

Článek

Ubytovací služby, na něž se nyní vztahuje snížená pětiprocentní sazba DPH, se měly do základní sazby přesunout 1. ledna. Vláda pak schválila, že přesunutí do vyšší sazby se o rok odloží. Nyní by ale mohl původní zákon platit. Sněmovna ho stihne projednat nejdřív 14. prosince, pak ho ještě musí podepsat prezident republiky. Platit by začal až zveřejněním ve Sbírce zákonů.

Spolu s ubytováním se v ohrožení ocitlo i nižší vstupné do muzeií, historických památek a zoologických a botanických zahrad. Také ono nemělo od ledna zdražit, jak vláda původně předpokládala. Levnější měl být také vstup na sportoviště, ubytování vysokoškoláků na kolejích a stavební práce u objektů pro sociální bydlení.

Ubytování doplatí na odpad a cukrovinky

Žádné z těchto snížení Senátorům nevadilo, novelu vrátili kvůli jiným věcem. Chtějí, aby se do vyšší sazby nepřesouvala DPH ze svozu a likvidace odpadu a chtějí také snížit sazbu u nečokoládových cukrovinek. Dalším pozměňovacím návrhem chtějí zvýhodnit neziskový sektor při poskytování služeb nebo dodání zboží, pokud úzce souvisejí s ochranou a výchovou dětí a mládeže.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) všechny tyto změny odmítl, souhlasil jen s technickými zpřesněními novely.

Ministerstvo financí navrhlo zákon o DPH novelizovat kvůli připomínkám, které měli zákonodárci k předchozí změně zákona o DPH, přijaté kvůli vstupu ČR do EU. Navrhované změny reagují i na dosavadní zkušenosti s uplatňováním zákona v praxi a odstraňují nejednoznačnosti některých ustanovení.

Reklama

Související články

Koalice chce zachovat nízké DPH z ubytování

Šéfové koaličních stran schválili v úterý návrh na zachování sazby DPH z ubytovacích služeb v pětiprocentní výši. Tedy alespoň pro příští rok. Od ledna 2005...

Výběr článků

Načítám