Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Velké Británii je nejnižší za 42 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii klesla během tří měsíců od června do srpna na úroveň 4,3 procenta. Je tak nejnižší za posledních 42 let. Ve středu o tom s odkazem na aktuální data britského statistického úřadu informovala agentura Bloomberg. Pro udržení hospodářského růstu však země bude muset kvůli brexitu výrazně zvýšit produktivitu práce.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Příznivci setrvání v EU demonstrují před budovou parlamentu v Londýně.

Článek

Podle srovnání Eurostatu byla nezaměstnanost v Británii v srpnu pátá nejnižší ze zemí EU. Na samé špici je už několik měsíců Česko, následují Německo, Malta a Maďarsko.

Nízká nezaměstnanost ve Spojeném království v kombinaci s tříprocentní inflací - nejvyšší za pět a půl roku - zřejmě donutí britskou centrální banku k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za poslední dekádu, napsala agentura.

Situace Británie se v tomto ohledu podobá Česku, kde inflace vystoupala na 2,7 procenta a Česká národní banka poprvé po deseti letech zvedla v srpnu úrokové sazby. Někteří analytici tipují, že k dalšímu navýšení sazeb ČNB přikročí v listopadu.

Co udělá brexit?

Vývoj nezaměstnanosti v Británii je zajímavé sledovat vzhledem k chystanému odchodu z EU - takzvanému brexitu. Některé firmy se totiž kvůli obavám z budoucího uspořádání vztahů s EU, hrozících cel a dopadů na zahraniční obchod rozhodly propouštět či přesunout sídlo na kontinent.

Ve středu například oznámil rušení dvou tisíc pracovních míst řetězec supermarketů Sainsbury's. Ze statistik nezaměstnanosti ale zatím vyplývá, že se tento efekt zřejmě přeceňoval.

Ekonomové naopak upozorňují, že se britské firmy začínají potýkat s nedostatkem zaměstnanců. Součástí brexitu má být omezení přistěhovalectví, takže udržet růst si vyžádá výrazné zvýšení produktivity práce. Dosáhnout jej ale bude podle analytiků obtížné vzhledem k nepříliš dobrým výsledkům v této oblasti z posledních let a negativnímu dopadu odchodu z EU v oblasti investic, uzavírá Bloomberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám