Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku na konci roku vystoupala na nový rekord

Novinky, pit
Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 27,5 procenta, což je nový rekord. Informovala o tom agentura AP s odkazem na údaje tamního statistického úřadu ELSTAT.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ze zhruba deseti miliónů obyvatel Řecka jich je bez práce 1,36 miliónu. Nejvíce je nezaměstnanost citelná mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let, kde její míra dosahuje 57 procent.

V loňském třetím čtvrtletí byla míra nezaměstnanosti 27 procent, v posledním kvartále roku 2012 činila 26 procent. Jak připomněla agentura Reuters, od vypuknutí krize v roce 2008, která zemi sebrala zhruba čtvrtinu hrubého domácího produktu, se počet Řeků bez práce více než ztrojnásobil.

Celkem 72 procent nezaměstnaných je bez práce déle než rok, proto už nemají nárok na pobírání dávky v nezaměstnanosti. Její výše je v současné době 360 eur (zhruba 9800 korun) za měsíc.

Letos by měla nezaměstnanost klesnout

„Dalo se očekávat, že čtvrtletní údaje týkající se míry nezaměstnanosti budou vysoké. Přesto řada reálných ukazatelů ekonomiky naznačuje, že nezaměstnanost je blízko svého cyklického vrcholu,“ uvedl ekonom Platon Monokroussos z Eurobank s tím, že pokles nezaměstnanosti by měl nastat v druhé polovině letošního roku.

Jihoevropskou zemi sužuje už šest let ekonomická recese, letos očekává řecká vláda známky oživení. Podle statistických údajů už ekonomický pokles zpomalil.

Řecko muselo v souvislosti s finanční krizí, kvůli níž se ocitlo v roce 2010 na pokraji státního bankrotu, požádat o masivní finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Ve dvou záchranných balících obdrželo celkem 240 miliard eur (zhruba 6,6 biliónu korun). Na oplátku země musela zavést razantní škrty ve výdajích, snížit důchody a mzdy a naopak zvednout daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám