Hlavní obsah

Nezaměstnanost v lednu stoupla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podíl nezaměstnaných v lednu oproti prosinci vzrostl z 3,1 na 3,3 procenta. Meziročně nezaměstnanost klesla z 3,9 procenta. V pátek to oznámil Úřad práce ČR (ÚP ČR). Přes mírný nárůst jsou lednové hodnoty nejnižší od ledna 1997.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak,” připomněla šéfka úřadu Kateřina Sadílková.

„Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR,” dodala.

Kromě toho se do evidence hlásili lidé, jimž na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, a část živnostníků, která přerušila podnikání.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Celkově úřad na konci měsíce evidoval 245 057 uchazečů o zaměstnání. To je o 44 171 osob méně než před rokem a 13 523 více než v prosinci. Jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 205 185 lidí.

Karviná stále na sedmi procentech

Nejnižší nezaměstnanost byla v okresech Praha-východ (1,2 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,5 procenta) a Praha-západ (1,6 procenta). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti v lednu vykázaly okresy Karviná (7,1 procenta), Znojmo (6,8 procenta) a Bruntál (6,4 procenta).

„V meziročním srovnání ÚP ČR stále zaznamenává rekordně nízké hodnoty, pokud jde o absolutní počet evidovaných uchazečů,” uzavřela Sadílková.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám