Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Evropě se dostala na další rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nezaměstnanost v Evropě se vyšplhala za říjen na další rekordní hodnoty. Množství lidí bez práce podle dat statistického úřadu Eurostat v eurozóně stouplo v říjnu na 11,7 procenta a v celé Evropské unii na 10,7 procenta. V obou případech jde o nárůst o 0,1 procentního bodu.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Evropě opět stoupla.

Článek

Podle odhadu evropských statistiků bylo v říjnu v unii 25,9 miliónu nezaměstnaných, z toho 18,7 miliónu v 17členné eurozóně. Množství lidí bez práce tak vzrostlo proti září v EU o 204 000.

Mezi členskými státy unie nicméně panují obrovské rozdíly. Zatímco v Rakousku nezaměstnanost v říjnu činila 4,3 procenta, ve Španělsku to bylo 26,2 procenta. Zhruba každý čtvrtý je bez práce i v Řecku.

Česká republika vykázala podle unijní metodiky říjnovou míru nezaměstnanosti 7,3 procenta, což je sedmé nejnižší číslo z EU. Na Slovensku to bylo 14 procent, což je naopak šestý nejvyšší údaj mezi 27 státy bloku.

Velkým problémem nadále zůstává nezaměstnanost mezi mladými lidmi pod 25 let. Ta v říjnu v EU činila 23,4 procenta a v eurozóně 23,9 procenta. Například v Řecku to ale bylo 57 procent a ve Španělsku 55,9 procenta, naopak v Německu jen 8,1 procenta a v Rakousku 8,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám