Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla na 3,1 procenta z prosincových 2,9 procenta. Nicméně meziročně klesla o 0,2 procentního bodu. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR. V lednu nezaměstnanost roste pravidelně.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

K poslednímu lednovému dni úřad evidoval 230 022 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 490 lidí více než v prosinci, ale o 15 035 osob méně než v lednu 2019.

Navíc jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997.

Nejnižší nezaměstnaností v republice se pyšní okresy Praha-východ (1,2 procenta), Praha-západ (1,5 procenta) a Rychnov nad Kněžnou (1,5 procenta).

Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti vykazují okresy Karviná (6,9 procenta), Bruntál (6 procent) a Znojmo (5,9 procenta).

V lednu roste nezaměstnanost pravidelně 

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Ve větší míře přicházeli do evidence ÚP ČR lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ uvedl šéf odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

„V meziročním srovnání ÚP ČR stále zaznamenává rekordně nízké hodnoty, pokud jde o absolutní počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví,“ dodal Karmazín.

Česko má stále nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

I analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková připomněla, že pro první měsíc roku je růst počtu nezaměstnaných běžný. „Jelikož se zimními měsíci jsou ukončovány také sezonní práce. Výraznější pokles nezaměstnanosti by však mohl naznačit změnu trendu, průměrná nezaměstnanost by tak letos mohla být ještě vyšší,“ dodala.

„Nezaměstnanost se nadále drží svého trendu a dosavadní vývoj nenasvědčuje tomu, že bychom v brzké době mohli očekávat výraznější nárůst počtu nezaměstnaných,“ uvedla Jelínková.

Nepříznivý vývoj v průmyslu

„Nepříznivý vývoj v průmyslu by však tato očekávání mohl zvrátit. Zveřejněný výsledek průmyslové výroby za poslední měsíc minulého roku vyjevil, že se výrobní sektor propadl do technické recese. Přitom právě v průmyslu klesá zaměstnanost již od začátku roku 2019,“ upozornila ekonomka.

Rekordní pokles německého průmyslu. Česko si musí vybudovat imunitu, říká ekonom

Ekonomika

„Problémy ve výrobě zjevně přetrvávají bez vyhlídky na zlepšení, jelikož v Německu, v zemi, se kterou jsme průmyslově velmi spjatí, je propad v průmyslu ještě výraznější,“ připomněla.

„Celkově tak českým firmám ubývají zakázky, a tedy nepotřebují tolik pracovníků jako v minulém či předminulém roce. Zároveň hrozí výraznější ochlazení čínské ekonomiky vzhledem k šířící se nákaze,“ uzavřela Jelínková.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Česku na dvou procentech

Prosincová nezaměstnanost v Česku činila dvě procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně tak došlo k jejímu...

Výběr článků

Načítám