Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku stoupla, zejména kvůli přílivu absolventů škol

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 7,5 procenta z červnových 7,3 procenta. Nezaměstnaných v červenci bylo 551 096, z toho 536 679 ve věku 15 až 64 let. Na jedno volné místo připadalo téměř 14 uchazečů. Vyplývá to ze statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to první nárůst od letošního února a největší nárůst letos vůbec,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Důvod růstu nezaměstnanosti spočívá zejména ve vysokém přílivu absolventů škol, který dosáhl čísla 29 142. „Je to nejvyšší červencové číslo od roku 2005, kdy počet přesáhl hranici 30 000 absolventů,“ uvedl Volf.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Počet volných pracovních míst naopak klesl na 40 175, což není dobrá zpráva a podle Volfa jen dokresluje špatný obrázek stavu domácí ekonomiky.

Celkový počet uchazečů však v červenci vzrostl o více jak 10 000, z čehož podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta vyplývá, že některým zaměstnancům nebyl prodloužen pracovní poměr, nebo byli propuštěni. „Za červencovým nárůstem nezaměstnanosti tak nestojí pouze absolventi,“ uvedl Novák.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce ČR ke konci července v okresech Most (13,6 procenta), Bruntál (12,3 procenta) a Ústí nad Labem (12,2 procenta). Nejnižší nezaměstnanost byla naopak v okresech Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ (4,2 procenta) a Mladá Boleslav (4,6 procenta).

Do budoucna se očekává další nárůst

V dalších měsících se dá spíše počítat s dalším zvýšením počtu lidí bez práce a mělo by dojít k pokoření osmiprocentní hranice. Výkon domácí ekonomiky bude maximálně ve velmi mírném růstu především vlivem nízké spotřeby našich obchodních partnerů.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v regionech

Podle Nováka není situace na tuzemském pracovním trhu příznivá a česká ekonomika není schopna vytvářet dostatek volných pracovních míst. „Ve druhé polovině roku se bude nezaměstnanost dále zvyšovat a kulminovat bude na konci letošního a na začátku příštího roku, kdy bude na úřadech práce více jak 600 000 uchazečů,“ varoval Novák.

Jak uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika, podniky zatím nová místa nevytvářejí a nezačnou dřív než v průběhu příštího roku. Zároveň je však na trhu řada oborů a profesí, kde se dlouhodobě nedaří sehnat vhodné kandidáty.

„Výraznějšího zlepšení bychom se mohli dočkat až příští rok, kdy by se domácí ekonomika mohla více odrazit ode dna,“ doplnil Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám