Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku na konci roku stoupla

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta. Lidí bez práce přibylo o téměř 22 tisíc na 453 118 uchazečů, oznámil v pondělí Úřad práce ČR. Podle něj jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku, kdy se projevuje postupné ukončování sezonních prací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

"Do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost prý v průběhu roku kopírovala klasickou vývojovou křivku. Česká ekonomika je podle Sadílkové v dobré kondici, na konci roku byl absolutní počet nezaměstnaných nižší naposledy v prosinci 2008.

Počet volných míst ve srovnání s listopadem klesl o 2504 na 102 545. "Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku. Proto se i nabídka volných pracovních pozic poněkud snížila, přesto byla jejich prosincová hodnota nejvyšší od roku 2008," podotkla Sadílková. Meziročně prosincový počet volných míst vzrostl o více než 43 800.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

”Nárůst míry nezaměstnanosti mezi listopadem a prosincem patří k železným pravidlům tuzemského trhu práce. Je důsledkem probíhající zimní sezóny, která z pochopitelných důvodů nepřeje pracovní činnosti vně budov, ať už jde o práci v lesnictví, stavebnictví, či třeba v povrchové těžbě. Letos je však prosincový nárůst poměrně slabý, když čítá tři desetiny procentního bodu. Důvodem je v prvé řadě rapidně se lepšící stav trhu práce. Zlepšování je odrazem pokračující expanze české ekonomiky," uvedl ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Meziročně nezaměstnanost klesla, předloni v prosinci byl podíl lidí bez práce 7,5 procenta.

Z jednotlivých krajů si nadále drží nejnižší podíl nezaměstnaných Praha se 4,2 procenta. Druhý je Plzeňský kraj, kde ale nezaměstnanost proti listopadu vzrostla o 0,3 procentního bodu na 4,6 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost v Ústeckém kraji, kde činí 8,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám