Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 6,1 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Bez práce bylo 443 109 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Oznámil to v pátek Úřad práce ČR.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Zaměstnavatelé nabízeli 117 335 volných míst, což je naopak nejvyšší březnová hodnota od roku 2008.

„Počet uchazečů v evidenci úřadu práce byl v meziročním porovnání nejnižší od roku 2008. Tehdy v březnu jich bylo bez práce 336 297. Navíc neustále roste počet volných pracovních míst. Zaznamenáváme ochotu zaměstnavatelů investovat do rozvoje. Firmy rozšiřují své stávající provozy nebo budují nové,” řekla ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Ta očekává, že díky dobré kondici ekonomiky a rozjezdu sezónních prací například v zemědělství a turistickém ruchu v následujících měsících nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě klesne.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

nezaměstnanost v Česku

V únoru měla ČR v mezinárodním srovnání druhou nejnižší nezaměstnanost v EU. Evropská data za březen zatím nejsou k dispozici.

Firmy začínají mít problém najít lidi

Nejnižší nezaměstnanost v březnu vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 2,5 procenta). Nejvyšší byla v okresech Most (11,4 procenta) a  Bruntál (10,9 procenta).

„S tím, jak klesá nezaměstnanost, se však zároveň snižuje nabídka vhodných uchazečů na nově vytvořená pracovní místa. Již v loňském roce některé podniky bojovaly s nedostatkem vhodných uchazečů o zaměstnání a letošní rok tuto skutečnost ještě zintenzivní. Zkraje letošního roku přes 12 procent průmyslových podniků uvedlo nedostatek zaměstnanců jako bariéru dalšího růstu výroby a je velmi pravděpodobné, že toto číslo během letošního roku dále poroste,” upozornil ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na nedostatek dělníků tento týden upozornila i Asociace exportérů. [celá zpráva]

Anketa

Byli jste v posledních pěti letech bez práce?
ano a práci se mi dlouho nedařilo najít
33,5 %
ano, ale práci jsem hned našel/našla
12,5 %
ne
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1500 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám