Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku je stále nejnižší z celé EU

Novinky, bož

Lednová nezaměstnanost v Česku činila 2,1 procenta. Oproti lednu 2019 o 0,2 procentního bodu klesla, ve srovnání s prosincem došlo k nárůstu o 0,1 procentního bodu. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ten zároveň zdůraznil, že nezaměstnanost je i nadále s odstupem nejnižší ze všech států Evropské unie (EU).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Článek

ČSÚ primárně sleduje nezaměstnanost ve věkové kategorii 15 až 64 let. Míra nezaměstnanosti mužů v této kategorii dosáhla 1,9 procenta, u žen šlo o 2,3 procenta.

„Když se podíváme na absolutní čísla, počet nezaměstnaných mezi prosincem a lednem vzrostl zhruba o 2700 lidí a stoupl poprvé od loňského léta,” připomněl ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

V posledních letech přitom mezi těmito měsíci počet nezaměstnaných spíše klesal. „Jde o největší meziměsíční nárůst mezi těmito měsíci za posledních 10 let,” dodal Bartoň.

V úterý vydal údaje o nezaměstnanosti také evropský statistický úřad Eurostat. „Obecná míra nezaměstnanosti v Česku zůstává s odstupem nejnižší mezi státy Evropské unie. První místo si drží již od léta 2016,” řekl k tomu Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce.

„V rámci zemí OECD se s námi může poměřovat snad jen Japonsko, kde byla na konci loňského roku míra nezaměstnanost 2,3 procenta,“ dodal.

Polovina z nových uprchlíků v Německu pracuje

Ekonomika

Eurostat používá shodnou metodiku jako ČSÚ, nicméně sleduje věkovou skupinu mezi 15 a 74 let. I v ní míra nezaměstnanosti činila dvě procenta.

Druhou nejnižší nezaměstnaností v EU se může pyšnit Polsko, kde hledá práci 2,9 procenta sledované populace. Za Polskem následuje Nizozemsko s 3 procenty a Německo s 3,2 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost v celém bloku stále sužuje Řecko, kde je bez práce 16,5 procenta lidí do 74 let. Následuje Španělsko s mírou nezaměstnanosti 13,7 procenta a Itálie s 9,8 procenta.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla

Nezaměstnanost v Česku za leden stoupla na 3,1 procenta z prosincových 2,9 procenta. Nicméně meziročně klesla o 0,2 procentního bodu. Vyplynulo to z dat, jež...

Výběr článků

Načítám