Hlavní obsah

Nezaměstnanost se zasekla. Už tři měsíce je na 2,7 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost se tři měsíce drží na stejné úrovni, k poslednímu září opět činila 2,7 procenta. V absolutních číslech nezaměstnanost za poslední měsíc klesla o 2822 osob a za poslední rok o 22 424 lidí na 201 907. To je zároveň nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Vyplývá to z údajů, jež v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

„Nezaměstnanost v září stagnovala, ale absolutní počet uchazečů o zaměstnání klesl. V průběhu předchozího měsíce jich z evidence Úřadu práce ČR odešlo přes 50 tisíc, což je více, než bylo nově evidováno,“ komentovala aktuální data šéfka úřadu Kateřina Sadílková.

„Meziměsíčně klesl počet volných pracovních míst. Firmy už naplno rozjely svou činnost a přijímají další nové zaměstnance. Zájem z jejich strany je především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích,“ dodala.

Nejvyšší v Karviné, nejnižší v Praze-východ

Navzdory poměrně příznivé situaci na trhu práce pro uchazeče o zaměstnání 25 okresů zaznamenalo nárůst nezaměstnanosti. Nejvíce stoupla nezaměstnanost v okresech Blansko (o 4,6 procenta), Trutnov (o 3,3 procenta), Mělník (o 3,1 procenta).

České matky jsou v Evropě nejpracovitější

Domácí

Naopak pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 51 regionů. Nejvíce v okrese Plzeň-město (o 7,3 procenta), Ústí nad Labem (o sedm procent) a Strakonice (o šest procent).

Nejnižší nezaměstnanost byla na konci měsíce v okresech Praha-východ (1,2 procenta), Jindřichův Hradec a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,3 procenta) a Pelhřimov (1,4 procenta). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v okresech Karviná (6,6 procenta), Ostrava-město (pět procent), Chomutov (4,9 procenta) a Most (4,6 procenta).

Nezaměstnanost nezvýšili ani absolventi

„Nezaměstnanost je stále velmi nízko, i když se nám na pracovní trh vrátili z prázdnin absolventi škol bez práce,“ poznamenala ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

O lidi je dnes mezi zaměstnavateli velký boj a už nestačí jen nabídnout pět týdnů dovolené
Jana Mücková, ekonomka

Podle sdělení úřadu práce se v evidenci objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především škol zaměřených na ekonomiku a podnikání, administrativu, gastronomii a hotelnictví. Velkou šanci na rychlé získání práce po ukončení školy mají podle ÚP ČR absolventi vysokých škol, zejména lékařských fakult, oborů zaměřených na informační a komunikační technologie (ICT) a přírodní vědy či matematiku a statistiku.

Nezaměstnanost v Česku zůstala na 2,7 procenta

Ekonomika

„O lidi je dnes mezi zaměstnavateli velký boj a už nestačí jen nabídnout pět týdnů dovolené. Lidé chtějí dobré zázemí, příjemnou pracovní atmosféru a možnost si uspořádat také svůj rodinný život,“ doplnila Mücková.

„Bez těchto benefitů nového zaměstnance jen těžko zaujmete. Dlouhodobě jsme sice na minimální hodnotě, ale do budoucna se počet lidí bez práce bude spíš zvyšovat,“ předpokládá ekonomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám