Hlavní obsah

Nezaměstnanost se opět mírně zvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanonost v ČR se v lednu opět mírně zvýšila. Zatímco na konci loňského roku dosahovala 9,5 procenta, letos v lednu to bylo 9,8 procenta. Za měsíc na úřadech práce přibylo asi dvacet tisíc lidí, celkem tak práci nemá 561 662 lidí.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Výstava 100letá Republika. Příběh jednoho města (1918-1948)

Článek

Počet lidí bez práce se zvýšil hlavně kvůli tomu, že na konci roku mnoha lidem skončily pracovní smlouvy a zaměstnavatel už je neprodloužil.

"Míra nezaměstnanosti je tak jen o jednu desetinu procentního bodu nižší než před rokem, což je vzhledem k růstu ekonomiky velmi špatný výsledek," řekl anayltik Volksbank Vladimír Pikora.

Tradičně nejméně lidí je bez práce v Praze a okolí a v Českých Budějovicích. Nejvíce lidí nemá práci na Mostecku - 23,3 procenta. Informovalo o tom v úterý ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Počet nezaměstnaných je nejvyšší od loňského února. Jejich lednový přírůstek ale zůstal pod hranicí 20 tisíc osob, což se stalo od začátku tohoto desetiletí pouze jednou, a to v roce 2001," řekl v číslům analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Pomoc na úřadech práce v lednu hledalo také přes 45 tisíc absolventů  škol, je to o 1800 méně než na začátku loňského roku. Problém nezaměstnanosti mladých lidí je ale akutní spíš na podzim.

Podle původní metodiky by byla míra registrované nezaměstnanosti v lednu 10,7 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než před rokem. V prosinci 2004 to bylo 10,3 procenta. Metodiku ministerstvo práce změnilo v červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám