Hlavní obsah

Nezaměstnanost po pěti měsících poprvé mírně stoupla

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v červenci po pěti měsících poklesu stoupla na 3,1 procenta z červnových 2,9 procenta. Bez práce bylo 231 570 lidí. Počet volných míst ale vzrostl na téměř 310 tisíc, oznámil ve středu Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ řekla ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Před rokem byla nezaměstnanost na 4,1 procentech a bez práce bylo tehdy přes 303 tisíc lidí.

Zaměstnavatelé hledají pracovníky napříč obory, nejvíce chybějí dělnické a technické profese. Zájem je stále i o typicky letní pracovní pozice. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech, kuchaře, číšníky, servírky či lektory cizích jazyků.

Foto: Úřad práce

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,1 procenta), Jindřichův Hradec (1,2 procenta) a Praha - východ (1,3 procenta). Nejvyšší byla naopak v okresech Karviná (7,2 procenta), Most (6,4 procenta) a Ostrava - město (5,9 procenta).

Podíl nezaměstnaných žen vzrostl na 3,4 procenta, podíl nezaměstnaných mužů zůstal na hodnotě 2,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám