Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla šestiletého maxima

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nezaměstnanost na Slovensku stoupá, v lednu se její hodnota dostala na 12,98 procenta, což představuje téměř šestileté maximum. Vyšší míru nezaměstnanosti země naposledy zaznamenala v únoru 2005. Informovalo o tom Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Práci na Slovensku postrádá 350 000 lidí a míra nezaměstnanosti patří k nejvyšším v Evropské unii, na čemž se nemalou měrou podepsala hospodářská krize. V roce 2008 se totiž slovenská nezaměstnanost držela pod osmi procenty.

Propouštění hlásí soukromá sféra, snižoval se rovněž počet úředníků v důsledku úsporných opatření vlády. V blízké budoucnosti by se měly svých zaměstnanců „zbavovat“ i tři státem kontrolované železniční společnosti. Analytici v tomto roce nějaké výraznější oživení trhu práce neočekávají a za úspěch by považovali snížení nezaměstnanosti pod 12 procent.

V České republice míra nezaměstnanosti v lednu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla proti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám