Hlavní obsah

Nezaměstnanost mladých lidí ve zdecimovaném Řecku: 50,8 procenta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku vzrostla v lednu na rekordních 21,8 procenta oproti prosincovým 21,2 procenta. To je dvakrát více, než činí průměr eurozóny. Důvodem je dluhová krize v zemi a razantní úsporná opatření prováděná tamní vládou, která oslabují ekonomiku. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na data řeckého statistického úřadu ELSTAT. Nejvíce jsou postiženi mladí lidé, každý druhý nemá práci.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Jedna z mnoha demonstrací sužujících Řecko

Článek

V lednu bylo podle řeckých statistiků bez práce 1,08 miliónu lidí, což je o 47 procent více v porovnání se stejným měsícem roku 2011. Průměrná roční míra nezaměstnanosti za rok 2011 dosáhla 17,7 procenta, což je podstatné zvýšení oproti předchozímu roku, kdy byla 12,5 procenta.

Již druhý měsíc po sobě byla značně zasažena věková skupina lidí mezi 15 až 24 lety, kde nezaměstnanost činila 50,8 procenta. To je dvakrát více než před třemi lety. Podle odhadů se řecká ekonomika zmenšila od roku 2008 zhruba o pětinu, kdy se ponořila do své dosud nejhlubší a nejdelší poválečné recese. V důsledku tohoto procesu zaniklo až 600 000 pracovních míst, což je více než jedno z deseti.

Začarovaný kruh

Jak roste počet lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti, vláda čím dál obtížněji dokáže plnit své rozpočtové cíle. Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že schodek rozpočtu se zvýšil v letošním prvním čtvrtletí o 53 procent, což zatím příliš nekoresponduje se snahou srazit ho za celý letošní rok o 38 procent.

Řecký dluh činí astronomických 350 miliard eur a země musela letos obdržet mezinárodní finanční pomoc ve výši 130 miliard eur, aby nemusela vyhlásit neřízený bankrot. Vláda se snaží prosazovat nepopulární reformní kroky, jako je například snížení minimální mzdy zhruba o pětinu na 580 eur.

Pro srovnání, v 17členné eurozóně byla nezaměstnanost v lednu 10,7 procenta, v Česku za březen pak 8,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám