Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 6,3 procenta, volných míst je nejvíc od roku 2008

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 6,3 procenta z lednových 6,4 procenta. Uchazečů o práci bylo 461 254. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé 114 826, což je nejvíce od října 2008. Oznámil to v úterý Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Meziročně klesla nezaměstnanost výrazněji, loni v únoru činila 7,5 procenta. Letošní únorová hodnota je nejnižší od roku 2009, kdy bylo bez práce téměř 429 000 lidí.

V řadě krajů se počty uchazečů o zaměstnání dostávají na úroveň doby před hospodářskou krizí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

"Důvodů je hned několik - mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace úřadu se zaměstnavateli a samozřejmě celková hospodářská situace v ČR. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezonní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky," řekla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí stejně jako v lednu 4,2 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 9,2 procenta.

„Kondice tuzemského trhu práce je stále příznivá, a to i v mezinárodním srovnání, neboť nižší mírou nezaměstnanosti se ze zemí Evropské unie může aktuálně pochlubit pouze Německo. Během jara by měla míra nezaměstnanosti trvaleji klesnout pod úroveň šesti procent,” uvedl ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám