Hlavní obsah

Nezaměstnanost byla v listopadu nejnižší za 23 let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku činila v listopadu 2,6 procenta, stejně jako v říjnu. Meziročně klesla o 0,2 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR. Bez práce tak v listopadu bylo nejméně lidí za 23 let.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

K poslednímu listopadu úřad evidoval přes 197 tisíc uchazečů o zaměstnání, v roce 1996 šlo o téměř 176 tisíc lidí.

Podle úřadu nízkou nezaměstnanost i nadále ovlivňuje příznivý stav české ekonomiky. Zaměstnavatelé mají momentálně zájem o nové zaměstnance v technických profesích v dělnických pozicích, hledají ale i pracovníky na vyšší pozice.

Nejvyšší v Karviné, nejnižší na východě Prahy

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,” dodala ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Nejméně nezaměstnanost trápí okresy Praha-východ (1,1 %), Rychnov nad Kněžnou (1,2 %) a Pelhřimov (1,3 %). Naopak nejvíce tento problém pociťují v okresech Karviná (6,4 %), Ostrava-město (4,9 %), Bruntál a Chomutov (oba 4,7 %).

Česko se blíží plné zaměstnanosti

„Nezaměstnanost v Česku je skutečně extrémně nízká. V problematických okresech na severu Čech nebo ve Slezsku už není sehnat práci tak náročné jako dřív,” sdělila Novinkám ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

„Myslím, že by se o Česku dalo říci, že se aktuálně blíží stavu takzvané plné zaměstnanosti, protože v ekonomice nelze docílit nulové nezaměstnanosti,” dodala.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám