Hlavní obsah

Nezadržitelný růst akcií ČEZ

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční obchodování na pražské burze opět trochu zamíchalo s pořadím úspěšnosti nejlepších českých emitentů. Na čele peletonu růstu se po jednodenním oddechu znovu objevil ČEZ, k růstu se vrátily i banky, vybírání zisků postihlo Český Telecom a v průběhu seance i Zentivu a další tituly.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

ČEZ v pátek přidal 3,38 procenta a uzavřel na 339,60 Kč, když byl již nad 342 Kč. Znovu se tak oživily diskuse o hranici, na které se již musí růst těchto akcií zastavit. Komerční banka posílila o 1,60 procenta na 3325 Kč. Akcie Zentivy zpevnily během dne na úroveň kolem 760 Kč, ale následující prodejní příkazy vývoj zvrátily. Titul uzavřel na 732,80 Kč s úbytkem 0,91 procenta.

Index PX 50 vzrostl o 0,59 procenta na 1027,7 bodu, další z řady historických maxim pražské burzy.

Evropské akciové trhy oslabovaly

Na burzách převládaly obavy o vývoj ekonomiky po dalším mohutném oslabení amerického dolaru. Ten propadl hranicí 1,33 dolaru za euro po zprávě, že čínská centrální banka uvažuje o snížení devizových zásob v americké měně. I když se zpráva nepotvrdila a dolar později poněkud posílil, je zřejmé, že sestup bude dále pokračovat.

Podle některých analytiků se Američané zatím budou snažit udržet slabý dolar, protože tím výrazně podporují svou ekonomiku. Slabý dolar zdražuje dovoz zboží do USA ze zahraničí a pomáhá americkým podnikům, aby nacházely odbytiště v cizině, ale i na domácím trhu.

Slabý dolar pomáhá Číně

Propad dolaru už začíná nepříznivě doléhat na ekonomiky řady zemí, mimo jiné i na ekonomiku Evropské měnové unie. Slabý dolar ale pomáhá držet silné tempo růstu v Číně, a to kvůli tomu, že čínská měna je pevně svázána s dolarem a čínské zboží je tak lépe prodejné i v Evropě.

Podle německého listu Die Welt již evropské podniky začínají reagovat, například přemístěním části výroby sportovních vozů BMW do americké Jižní Karolíny. Akcie firmy však zatím oslabily o 0,16 procenta. Akcie velkých exportérů byly slábnoucím dolarem postiženy také v Japonsku, kde v pátek index tokijské burzy zaznamenal pětileté minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám