Hlavní obsah

Newyorská burza si utrhla ostudu, při vstupu Spotify popletla vlajky

Začátek obchodování s akciemi švédské společnosti Spotify na americké burze provázela ostuda. Burza v New Yorku na budovu vedle amerických vlajek v úterý omylem vyvěsila vlajku Švýcarska, zatímco služba pochází ze Švédska. Během pár minut chybu napravila. Akcie společnosti Spotify za první dva dny oslabily o 13 procent.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Burza v New Yorku první den obchodování švédské firmy Spotify nejprve omylem vyvěsila švýcarskou vlajku.

Článek

Záměnu vlajek Švédska a Švýcarska komentovala americká média i lidé na sociálních sítích. Burza svůj omyl napravila zhruba po čtvrt hodině. Američané mají s evropskou geografií občas problém, často si pletou třeba Slovensko a Slovinsko.

Foto: Handout, Reuters

Chybu burza napravila asi po čtvrt hodině.

Akcie Spotify v úterý zahájily obchodování s cenou 165,90 dolaru za kus, což firmu ohodnotilo na zhruba 29,5 miliardy dolarů (přes 600 miliard korun). Během dne oslabily zhruba o deset procent a ve středu ztratily další tři procenta, když uzavřely blízko 144 dolarů za akcii.

Během středečního obchodování akcie dočasně klesly až ke 135 dolarům, poté ale část ztrát odmazaly. Počáteční optimismus investorů ochladl, i když současná cena je stále nad referenční cenou 132 dolarů za akcii, kterou burza jako doporučující stanovila v pondělí.

Nezvyklý vstup na burzu

Spotify zahájila činnost v roce 2008 a jejími hlavními konkurenty jsou Apple a Amazon. Na konci loňského roku měla 71 miliónů předplatitelů, dalších 92 miliónů lidí využívá její bezplatnou službu podporovanou reklamou.

Spotify podala žádost o vstup na burzu koncem února. Rozhodla se pro netradiční postup, který místo emise nových akcií umožňuje stávajícím investorům prodávat své podíly. Firma si při tomto postupu nenajímá banku či makléřskou společnost, aby uskutečnily tradiční proces upisování akcií a stanovily cenu.

Podle agentury Reuters je nezvyklý postup společnosti Spotify pozorně sledován jinými podniky, které rovněž láká možnost vstupu na burzu bez vydání nových akcií, a také bankéři, pro které takovýto postup znamená ztrátu příjmů z poplatků za upisování akcií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám