Hlavní obsah

Nesmiřitelné rivaly Nečase a Zavadila dohnala rostoucí nezaměstnanost k jednání

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozivě narůstající nezaměstnanost, která se začátkem letošního roku přiblížila k rekordním hodnotám, přinutila dva nesmiřitelné rivaly, premiéra Petra Nečase a šéfa odborů Jaroslava Zavadila, aby se v úterý utajeně sešli ve Sněmovně a začali jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s předsedou Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem

Článek

Premiér Nečas se přitom s odborovým předákem odmítal scházet od loňského září: Zavadil jej tehdy namíchl výrokem, že jeho vláda je „nejhorší od roku 1950“. Později vzal svá slova zpět.

Jak poté oba aktéři schůzky řekli Právu, shodli se na tom, že vývoj nezaměstnanosti je závažným problémem, který musí řešit celý kabinet.

„Vláda se jím bude zabývat, považujeme to za věc, která nemůže být považována jen za záležitost jedné resortní ministryně,“ prohlásil premiér, podle kterého je situace znepokojivá i s ohledem na to, že „nelze vyloučit, že nezaměstnanost ještě poroste“.

K 31. lednu 2013 bylo v ČR bez práce 585 809 lidí. Během jediného měsíce přibylo v této statistice ministerstva práce a sociálních věcí 40 498 lidí. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl osmi procent. Úřady práce přitom registrovaly ve stejnou dobu jen 33 794 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo průměrně 17,3 uchazeče.

Podle lednové makroekonomické predikce, kterou předkládá vládě tento týden ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), by měla nezaměstnanost růst jak letos, tak mírně i v roce příštím.

„Jestliže už je bez práce skoro 600 000 lidí a neustále jich přibývá, pak se musím zajímat o to, zda je vláda ochotná s tím něco udělat,“ řekl Právu Zavadil.

Šéf odborů na schůzku přišel s návrhy, jak růst počtu nezaměstnaných zastavit, případně snížit. Je mezi nimi podpora tzv. kurz-arbeitu, kdy se stát dohodne se zaměstnavatelem a zaměstnanci. Výsledkem je zkrácení pracovní doby, zaměstnavatel nemusí propouštět a ušlý příjem doplatí stát.

Odbory také požadují, aby úřady práce nebyly jen „posly dobrých nebo špatných zpráv“, ale aby vystupovaly aktivněji při zprostředkovávání zaměstnání a s uchazeči o zaměstnání skutečně pracovaly. Podle Zavadila by vláda také měla pro podnikatele vytvářet možnosti úlev při zaměstnávání tělesně postižených.

Možných opatření je hodně a je třeba, aby se něco začalo dělat. Pan premiér mi přislíbil, že se o těchto problémech chce vážně bavit, neboť on to také vnímá jako nedobrou situaci,“ dodal Zavadil, která chce hovořit také s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09).

Problém celé EU

Podle premiéra bude vláda hledat cestu k řešení, která „bude respektovat realitu veřejných financí i realitu trhu práce“. „Malá, otevřená proexportně orientovaná ekonomika, jako je česká, nezávisí jen na tom, co se děje v domácím hospodářství, ale také na tom, co se děje kolem nás,“ řekl Nečas.

Podle Nečase je rostoucí nezaměstnanost celoevropským problémem, a i když počet lidí bez práce je hrozivý, „v rámci EU máme sedmou nejnižší nezaměstnanost“, zdůraznil.

V EU se pohybuje počet nezaměstnaných kolem 25 miliónů, přičemž pětinu z nich tvořili mladí do 25 let. Nejhůře jsou na tom Španělsko či Řecko s více než 25 procenty lidí bez práce. Na druhém konci statistik bylo v září loňského roku Rakousko s 4,4 procenta, Lucembursko s 5,2 procenta a Německo a Nizozemsko s 5,4 procenta nezaměstnaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám