Hlavní obsah

NERV skončí, ale ještě hledá peníze do rozpočtu

Právo, Jiří Vavroň

Národní ekonomická rada vlády (NERV) ukončí svou činnost na přelomu srpna a září. Uvedl to Radiožurnál s odvoláním na člena NERVu Jiřího Rusnoka. Podle něj už zbývá jen dopracovat poslední zprávu.

Článek

„NERV teď pracuje na určité zprávě, kterou by chtěl připravit pro premiéra a vládu,“ řekl ČRo Rusnok. V této zprávě by ekonomové měli zhodnotit stav české ekonomiky a její výhledy do budoucna. Měla by být předložena někdy na přelomu srpna a září, dodal Rusnok.

Podle informací Práva NERV pro premiéra Jana Fischera v současné době připravuje analýzu veřejných financí včetně toho, kde by se daly ušetřit, či naopak získat do státního rozpočtu peníze.

Fischer zadal NERV úkol proto, že jeho kabinet připraví pro novou vládu vzešlou z předčasných voleb návrh rozpočtu na rok 2010 s dosud největším schodkem v historii ČR ve výši kolem 204 miliard korun. To skokově zvýší zadlužení země.

Hrozí nebezpečí, že kdysi fiskálně zdravá česká ekonomika se dostane na úroveň nemocných zemí typu Maďarska, kdy by musela přijímat drastické rozpočtové škrty podle pokynů Mezinárodního měnového fondu.

Společný projekt Fischerovy vlády a NERV nevyvolává u politiků stran, které aspirují na to dostat se do Sněmovny, zrovna nadšení – může být totiž v příkrém rozporu s volebními programy některých politických stran.

Zvýšit DPH, ale jen dočasně

Členové NERV mimo jiné zvažují návrh na zvýšení DPH. O této možnosti se v červenci jako první zmínil ministr financí Eduard Janota. Zvýšení DPH by mělo být ale podle návrhů některých členů  NERV jen dočasné, maximálně do roku 2011. Zvýšit by se mohly podle nich i ekologické daně a za znečisťování životního prostředí. Členové NERV však zejména navrhují aktivní opatření na výdajové straně. Preferenci nemají mít plošné škrty, ale například promyšlenější využívání sociálních dávek.

Co vše se z návrhů uplatní, bude záležet na vládě a jejím premiérovi. Radu, která vznikla v lednu rozhodnutím Topolánkovy vlády jako poradní a konzultační orgán v době světové finanční krize, řídí od dubna sám premiér.

Hledání řešení rozhodně není jednoduché. „Problém rozpočtu a veřejných financí se nevyřeší škrtem několika miliard, problém státního rozpočtu je v řádu stamiliard,“ říká Jiří Rusnok. O rozpočtu rozhodne to, na co si vláda, která získá ve volbách mandát, troufne a jaké budou ekonomické podmínky, dodává.

NERV má nyní devět členů. V radě zasedají ekonomové Miroslav Zámečník, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Vladimír Dlouhý, Michal Mejstřík, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Jiří Rusnok a Petr Zahradník.

Reklama

Výběr článků

Načítám