Hlavní obsah

Němečtí ekologové chtějí zpoplatnit kelímky na kávu

Němečtí ekologové požadují zpoplatnění jednorázových kelímků na kávu. Podle nich by to mohlo přispět k omezení spotřeby těchto kelímků, kterých Němci každou hodinu vyhodí stovky tisíc. Němečtí restauratéři se ale obávají, že zpoplatnění kelímků problém s nadbytkem odpadu nevyřeší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ekologické sdružení Deutsche Umwelthilfe (DUH) na základě údajů od restauratérů propočetlo, že se v zemi každou hodinu prodá na 320 tisíc horkých nápojů v papírových kelímcích. Všechny tyto kelímky končí v odpadu, protože je není možné opakovaně použít při zachování hygienických norem.

"Nákup kávy s sebou představuje mimořádnou zátěž pro životní prostředí," uvedlo DUH v tiskové zprávě. Hnutí žádá zavedení kelímků na opakované použití, na které by podobně jako skleněné a plastové lahve od nápojů byla záloha. Jednorázové kelímky chce DUH zpoplatnit 20 centy (5,40 Kč), což by průměrnou cenu kávy v provozovnách rychlého občerstvení v Německu zvýšilo o 15 procent.

Návrh sdružení DUH našel odezvu na berlínské radnici. Zastupitelé obou vládních stran, sociální demokracie (SDP) a Křesťanskodemokratické unie (CDU), Daniel Buchholz a Danny Freymark oznámili, že společně připraví návrh na zdanění papírových kelímků na nápoje v německé metropoli. Pokud by daň činila 20 centů, Berlín by podle nich mohl ročně vybrat 56 miliónů eur (1,5 miliardy Kč).

Německý Spolkový svaz gastronomie ale o smysluplnosti takového opatření pochybuje. Podle nich povede pouze ke zdražení nápojů, problém s nadbytkem odpadu ale nevyřeší. "Když se bude platit 20 centů navíc za kelímek na kávu, neznamená to, že vyhozených kelímků ubude," uvedla mluvčí svazu. Podle ní lze problém s nadbytkem odpadu řešit pouze dlouhodobě výchovou v rodinách.

Anketa

Pijete kávu z automatu?
pravidelně
6,3 %
občas
41,1 %
ne
52,6 %
Celkem hlasovalo 1464 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám