Hlavní obsah

Německý ministr: firma z ČR sháněla v Německu odpady

BERLÍN/PRAHA

Německá vláda se zasadí o to, aby již nedocházelo k ilegálnímu vývozu odpadu z Německa do České republiky. V Berlíně to v pondělí prohlásil spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. V dopise, který zaslal do Prahy, ale upozorňuje, že v Čechách měla minimálně jedna firma o odpad zájem.

Článek

"Podle nám dostupných informací přinejmenším jedna česká firma prováděla v Německu akvizici odpadů za účelem spalování v České republice," uvedl v listu ministrovi Liboru Ambrozkovi.

Ředitel vnějších vztahů ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar Novinkám řekl, že se nemusí jednat přímo o spalovny, v dopise německého ministra je prý uvedeno, že se firmy zajímaly o akvizici odpadu, ale není řečeno, že se jednalo přímo o spalovny.

Spolkový ministr míní, že bude ještě nutné přezkoumat, do jaké míry poptávání přispělo k ilegálnímu vývozu odpadů. Podle Ambrozkova tajemníka Daniela Vondrouše tento fakt potvrzuje ministrův názor, že bez přispění českých podnikavců by nebyla cesta německého odpadu přes hranice pro německé firmy lákavá.

O jakou firmu šlo, nemá úřad ponětí. Vondrouš ČTK řekl, že odpad mohla poptávat například firma usilující o možnost pálení odpadů v liberecké spalovně. Povolení k tomu ale ministerstvo nevydalo.

Odpad bude vrácen zpět

Podle zjištění České inspekce životního prostředí bylo v uplynulých měsících z Německa do ČR ilegálně vyvezeno a uloženo na různých místech nejméně 15 000 tun odpadu. Tento odpad bude podle Gabriela vrácen zpět "za těsné a efektivní spolupráce příslušných orgánů". Kromě toho i Němci už posílili kontroly kamiónů na hranicích.

Gabriel přivítal schůzku, která se z iniciativy konzulátu v Drážďanech uskuteční ve čtvrtek a které se zúčastní zástupci příslušných úřadů Saska a Saska-Anhaltska, odkud nejvíc dovezených odpadů pochází. Svůj protějšek Gabriel také požádal o informace o ilegálních dovozech německého odpadu do dalších zemí.

V Drážďanech bude česká delegace usilovat o odvezení odpadů zpět do Německa. "Naším cílem bude přimět je, aby uznali naše důkazy a aby přistoupili na odvoz, i když se nepodaří dokladovat každou tunu," uvedl Vondrouš.

Ministerstvo podle něj trvá na odvozu a likvidaci odpadu v Německu, aby nevznikl precedens umožňující diskusi o pálení zahraničního odpadu v českých spalovnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám