Hlavní obsah

Německý Bayer čelí v USA miliardové pokutě kvůli herbicidu

Novinky, tov

Německá chemická firma Bayer má podle soudu v americkém státě Missouri zaplatit 265 milionů dolarů (6,1 miliardy korun) za škody farmáři, kterému měl úrodu broskví zničit herbicid z okolních polí. Informoval o tom server BBC. Firma se chystá proti rozsudku odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Farmář Bill Bader žaloval německé firmy Bayer a BASF. Tvrdil, že jeho broskvový sad zničil agresivní herbicid s látkou dicamba, který přivál vítr z okolních polí. Menší část uvedené sumy jde na odškodnění pro farmáře, větší část tvoří pokuta.

Herbicid vyrábí původně americká firma Monsanto, kterou Bayer koupil v roce 2018. V rámci transakce získala některé části Monsanta i další německá chemická firma BASF, proto žaloba mířila i na ni. Podle médií není jasné, jak se firmy mají o pokutu podělit.

Obě firmy přispěchaly s prohlášením, že se proti sobotnímu rozhodnutí soudu budou bránit všemi právními prostředky. Jde o první rozhodnutí ohledně herbicidu dicamba, podobných případů je v USA asi 140, píše BBC.

Problém Roundup

Bayer přitom v USA musí řešit i další soudy kvůli herbicidům od Monsanta. Ty se týkají případů, kdy měl přípravek Roundup žalujícím způsobit rakovinu. Odškodnění v několika případech nařídily soudy v Kalifornii, podobných žalob je kolem tisíce.

Bayer má farmáři zaplatit odškodné 1,8 miliardy, herbicid prý přispěl k tomu, že má rakovinu

Ekonomika

Roundup obsahuje látku glyfosát, kterou například Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní, naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin ho považuje za neškodný. Některé evropské země glyfosát zakázaly používat. V Česku platí jen částečné omezení užívání, nesmí se rozprašovat před sklizní.

Soudy dál probíhají, firma se odvolává a usiluje o snížení odškodnění a pokut, celkově ale Bayeru hrozí, že ho to bude stát miliardy dolarů. Podle některých analytiků se tak nákup Monsanta z roku 2018 za 63 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) zpětně nezdá být dobrým tahem. Akcie Bayer jsou nyní zhruba o 25 procent slabší, než byly koncem roku 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám