Hlavní obsah

Německou ekonomiku čeká v druhé půlce roku razantní oživení

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německou ekonomiku čeká ve druhém pololetí letošního roku po koronavirové krizi silné oživení. Do konce roku 2021 by se potom tamní hospodářství mohlo zcela zotavit. Vyplývá to z odhadu ekonomického Institutu ifo.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

První polovina roku byla poznamenána vypnutím ekonomiky kvůli globální pandemii. Okolí Braniborské brány (na ilustračním snímku) bylo tehdy nebývale prázdné.

Článek

Ve třetím čtvrtletí by německý hrubý domácí produkt (HDP) oproti předchozím třem měsícům mohl vyskočit o 6,9 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí potom institut počítá s růstem ekonomiky o 3,8 procenta.

Za celý rok bude propad ekonomiky činit 6,7 procenta, zatímco za celý rok 2021 by měla růst o 6,4 procenta.

„Od teď to jde postupně zase nahoru,“ komentoval aktuální vývoj ekonomiky šéf oddělení prognóz Institutu ifo Timo Wollmershäuser s tím, že v první polovina roku byla poznamenána vypnutím ekonomiky kvůli globální pandemii.

„Mezitím se tato opatření rozvolnila, případně pro řadu odvětví zcela zrušila,“ dodal s tím, že je však současnou prognózu třeba brát s rezervou. Vše totiž bude záviset na budoucím vývoji epidemiologické situace. Pokud by se zhoršila, případně došlo dokonce i ke druhé vlně epidemie, mělo by to opět výrazně negativní dopad na ekonomiku.

Německo je nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka. Objem českého exportu do Německa v roce 2019 dosáhla 47,8 miliard eur (1,27 bilionu korun), dovoz opačným směrem dosáhl objemu 44,8 miliardy eur (1,19 bilionu korun). Česko je pro Německo desátým nejvýznamnějším obchodním partnerem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám