Hlavní obsah

Německo vyplatilo běžencům dávky v přepočtu za 65 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo v loňském roce vyplatilo žadatelům o azyl dávky ve výši 2,4 miliardy eur (65 miliard Kč). Meziročně se tak objem vyplacených dávek zvýšil o 58 procent, uvedl německý statistický úřad. Letos Německo očekává, že do země přijde až 800 tisíc běženců, čtyřnásobek proti roku 2014.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Do německa by letos mělo dorazit 800 tisíc běženců.

Článek

Podle azylového zákona mají běženci v Německu právo na příspěvek na potraviny, ubytování, oblečení a zdravotní péči. Země jim pro tyto účely nedává peníze, ale poskytuje jim účelově vázané poukázky nebo jim přímo dané věci zajišťuje. Kromě toho mají žadatelé o azyl nárok na měsíční kapesné, jeho průměrná výše činí 360 eur (9700 Kč).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dávky pro žadatele o azyl loni pobíralo 360 tisíc lidí. Kromě 200 tisíc běženců, kteří do země v roce 2014 přišli, na ně mají nárok i lidé, kteří žádost o azyl podali už v předchozích letech a stále čekají na její vyřízení. Pětinu všech lidí, kteří dávky pobírají, tvoří občané Kosova, Černé Hory a Srbska.

Žadatelé o azyl tvoří zhruba sedminu všech lidí, kteří se loni do Německa přistěhovali. Do země přišlo celkem 1,46 miliónu osob, odstěhovalo se jich 914 tisíc. Počet imigrantů je podle statistického úřadu nejvyšší od roku 1992, kdy se do Německa přistěhovalo 1,5 miliónu lidí. Většina lidí přišla do Německa z ostatních zemí Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám