Hlavní obsah

Německo vyhlásilo kvůli plynu stav ohrožení. Ministr vyzval lidi k úsporám

Berlín
Aktualizováno

Německo vyhlásilo kvůli nejistotě ohledně dodávek plynu druhý ze tří varovných stupňů, který odpovídá stavu ohrožení. Klauzule, která umožňuje energetickým společnostem přenést prudce rostoucí náklady za plyn na zákazníky, se podle agentury Reuters a DPA zatím neuplatní.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bezpečnost dodávek je zaručena, ale plyn je nyní v Německu nedostatkovým zbožím,” prohlásil na mimořádném vystoupení německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Ministr apeluje na občany, aby snižovali spotřebu. „Jsme povinni snížit spotřebu plynu nejen v létě, ale i zimě,“ říká Habeck. Vláda se podle jeho slov na scénář připravovala od prosince loňského roku: „Chci zdůraznit, že tento scénář byl vždy hrozbou, a proto se na něj připravujeme od prosince 2021.“

Kabinet se proto zaměřil na budování nových skladovacích zařízení, přípravu zákonů a alternativní způsoby nákupu plynu.

Lepší vyvážení

Podle ministra domácnosti mohou výrazným způsobem přispět ke snižování spotřeby plynu. Habeck tvrdí, že „ať už to zní jakkoliv banálně”, až 15 procent úspor nákladů na vytápění lze dosáhnout pouze hydraulickým vyvážením topné soustavy. Může se to týkat až 41 milionů domácností. Společnosti již také snížily spotřebu plynu o osm procent.

Ministerstvo hospodářství nyní pracuje na aukčním modelu úspor plynu, kdy by průmysl mohl tuto surovinu nakupovat, a zároveň by získal odměny, pokud by plyn nevyužil.

Habeck tvrdí, že se zatím nebude plyn opět zdražovat. Částečně se tak už podle něj stalo prostřednictvím zvýšených záloh.

Agentura DPA připomíná, že energetické společnosti zatím nebudou moci navýšit ceny plynu na přiměřenou úroveň podle zákona o energetické bezpečnosti.

K takovému kroku je nutné nejen vyhlášení nejméně druhého stupně ale také konstatování Spolkové agentury pro sítě, že dovoz plynu do Německa byl významně snížen. Pokud by se tak stalo, mohou společnosti upravit ceny, aby finanční problémy nezasáhly celý trh. Zákazníci zároveň dostanou právo smlouvy mimořádně vypovědět.

Německo šetří plynem, do provozu vrátí uhelné elektrárny

Ekonomika

V Německu už od konce března platí stupeň včasného varování, což je první krizový stupeň. U druhého stupně se mění mechanismy zajišťování bezpečnosti, nadále se ale počítá s tím, že není nutné přijímat netržní opatření.

Ve druhém stupni se dodavatelské společnosti snaží situaci zmírnit mimo jiné větší flexibilitou nákupu plynu, využíváním zásobníků či optimalizací toku plynu.

Dánsko vydalo první stupeň varování kvůli potížím s dodávkami plynu

Ekonomika

Po vyhlášení stavu nouze, který je třetím stupněm, by Spolková agentura pro sítě mohla rozhodovat, které odběratele plynu upřednostní. Domácnosti by v takovém případě měly přednost před průmyslem.

Rusko v posledních dnech začalo dodávky plynu do Evropy omezovat, což vysvětluje údajnými technickými problémy. Habeck takové zdůvodnění odmítá a tvrdí, že Rusko snižování dodávek vede proti Německu ekonomický útok.

Rusko přiškrcuje Evropě dodávky plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám