Hlavní obsah

Německo sníží DPH u plynu z 19 na sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo dočasně sníží daň z přidané hodnoty na plyn z 19 procent na sedm. Vláda kancléře Olafa Scholze tím chce zmírnit dopad dodatečných poplatků pro spotřebitele, kteří budou muset od října platit speciální poplatek za obstarání plynu, který má uchránit dodavatele před insolvencí. Některé domácnosti to může vyjít až na 480 eur (11 780 Kč) ročně.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý premiér Olaf Scholz.

Článek

„Vláda souhlasí s tím, že odběratelé plynu by neměli být dále zatíženi dodatečnou daní z poplatku za odběr plynu. Spolková vláda se proto rozhodla dočasně snížit daň z přidané hodnoty u plynu na sedm procent,“ řekl v úterý Scholz.

Snížená sazba DPH bude podle něj platit, dokud bude účtován i zmíněný poplatek za obstarání plynu, tedy do března 2024, dodal kancléř.

Německo chce po lidech zvláštní poplatek za odběr plynu

Ekonomika

Berlín se snažil od Evropské komise získat výjimku, aby poplatek nebyl zatížen DPH, což ale Brusel tento týden zamítl. Scholz následně uvedl, že společně s komisí hledá jiné řešení. A tím se stalo snížení DPH na plyn.

Kancléř při oznámení snížení sazby DPH na plyn zopakoval dřívější prohlášení, že vláda nenechá v době vysoké inflace nikoho bez pomoci. "Řekl jsem vám, že nikdo nezůstane sám," uvedl. Doplnil, že vláda připravuje další balík opatření, která lidem od vysoké inflace uleví.

Scholz také vyslal varování energetickým společnostem, kterým vzkázal, že si vláda prověří, zda skutečně sníženou DPH svým zákazníkům ve vyúčtování zohlední. „Očekáváme od podniků, že snížení zákazníkům promítnou v poměru jedna ku jedné,“ konstatoval.

Německo patrně nedosáhne listopadového cíle ohledně naplnění zásobníků plynu

Ekonomika

Cena plynu na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, v srpnu výrazně vzrostla. Kvůli omezeným dodávkám z Ruska se přehoupla přes hranici 200 eur (4 920 Kč) za MWh. Ve středu se dokonce jedna MWh prodávala za 225 eur. Před rokem přitom byla cena pod 30 eury za MWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám