Hlavní obsah

Německo se rozhodlo navýšit šrotovné z 1,5 na 5 miliard eur

Berlín

Německá vláda schválila navýšení finančních prostředků určených na takzvané šrotovné na pět miliard eur (133 miliard Kč) z dosavadních 1,5 miliardy eur. V úterý to uvedl podle agentury Reuters mluvčí vlády. Zavedení šrotovného výrazně posílilo poptávku po automobilech v Německu, z čehož těží rovněž česká Škoda Auto.

Foto: David W. Černý, Reuters

Článek

Německá vláda v letošním roce začala vyplácet bonus 2500 eur (téměř 70 000 korun) za koupi nového energeticky úsporného automobilu a za sešrotování nejméně devět let starého vozu. Většina z původně vyčleněných peněz na toto opatření, jež by mělo po novém navýšení trvat do konce letošního roku, již byla vyčerpána.

Prodej nových automobilů v Německu se v březnu díky šrotovnému meziročně zvýšil o 40 procent na zhruba 401 000 vozů. Podobná vládní opatření podpořila poptávku po automobilech i v dalších evropských zemích. Ve Francii se v březnu prodej aut zvýšil zhruba o osm procent a mírný nárůst zaznamenala rovněž poptávka v Itálii.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Výzkumná firma J.D. Power and Associates v lednu předpověděla, že prodej automobilů v celé Evropě by se měl v letošním roce snížit o zhruba 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám