Hlavní obsah

Německo se chystá na úterní stávku na letištích, ta se dotkne i spojů s Prahou

Německo v úterý zasáhne stávka na letištích. V pondělí to oznámila odborová organizace Verdi, která pro zaměstnance ve veřejném sektoru požaduje vyšší platy. S výpadky spojů a s dlouhým čekáním mají cestující počítat na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a v Brémách. Stávka se dotkne i spojů mezi Německem a Prahou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Automaty na odbavení na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se v úterý bude stávkovat již od pěti hodin ráno.

Článek

Odbory požadují šestiprocentní růst platů pro přibližně 2,3 miliónu zaměstnanců na různých pozicích ve veřejném sektoru. Třetí kolo jednání o odměňování je plánováno na 15. a 16. dubna.

Stávka se dotkne i spojů mezi Německem a Českem. Pražské Letiště Václava Havla má zatím na úterý nahlášeno zrušení čtyř zpátečních letů – dvou spojů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem a dvou spojů s Mnichovem. „Ale je možné, že se počet zrušených letů ještě bude měnit,“ uvedl Roman Pacvoň z tiskového oddělení letiště.

Stávkovat se bude do 13. dubna

Přerušit činnost se chystá hlavně pozemní personál, omezení na letištích budou značná, řekl v Berlíně šéf společnosti Verdi Frank Bsirske. Letiště ve Frankfurtu, které je největší v Německu, stávka postihne od páté hodiny ranní do 18:00. Zatím není přesně známo, které spoje jsou ohroženy, zřejmě ale půjde hlavně o odlety. Zavřené totiž mají zůstat zejména odletové brány A a Z v terminálu 1.

Největší evropský letecký dopravce Lufthansa na úterý ruší přes 800 plánovaných spojů. Většinou jde o lety na krátké vzdálenosti, je mezi nimi však i 58 dálkových letů.

V Severním Porýní-Vestfálsku omezí provoz i v místní dopravě, mateřských školách, komunálních podnicích a v městských správách. Po celém Německu lze různé stávky očekávat do 13. dubna, uvedla agentura DPA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám