Hlavní obsah

Německo kvůli vysokým cenám energií uleví lidem na daních a sníží ceny paliv

Německá vláda se dohodla na balíčku finanční pomoci lidem zasaženým vysokými cenami energií. Pro všechny chce zavést jednorázové daňové zvýhodnění 300 eur (přibližně 7 400 Kč). Dále sníží na tři měsíce ceny paliv a zvýhodní MHD. Vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) to oznámila ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německý ministr financí Christian Lindner.

Článek

„Koalice je přesvědčena, že musíme chránit lidi a ekonomiku v krátkodobém horizontu a na omezenou dobu čelit tváří v tvář tomuto enormnímu růstu cen,“ prohlásil předseda FDP a ministr financí Christian Lindner na tiskové konferenci.

Ministr dále uvedl, že ceny pohonných hmot budou po následující tři měsíce sníženy o 30 centů (7,40 Kč) za litr u benzinu a o 14 centů (3,50 Kč) za litr u nafty. Zlevnění paliv vláda provede snížením energetické daně na pohonné hmoty.

Šéfka Zelených Ricarda Langová dodala, že v plánu je i dočasná měsíční jízdenka na veřejnou dopravu za cenu devět eur (220 Kč). Rodiny s dětmi dostanou jednorázový přídavek 100 eur (2 470 Kč).

Langová hovořila také o podpoře obnovitelných zdrojů energie, které by podle ní měly od roku 2024 činit až 65 procent u každého nově zprovozněného systému vytápění.

Piráti chtějí bonus na energie až 800 Kč na domácnost. Slyšíme to poprvé, reaguje STAN

Domácí

Spolupředseda SPD Lars Klingbeil oznámil jednorázový stoeurový příspěvek na dítě. Příjemci sociálních dávek dostanou jednorázově také 100 eur (2 470 Kč).

Úlevy v souvislosti s energetickou krizí připravuje také česká vláda. Piráti chtějí v jednáních prosazovat svůj návrh bonusu 400 až 800 korun na domácnost měsíčně. Mezi opatřeními v připravovaném balíčku proti energetické chudobě pak je i zvýšení životního minima, které nyní činí 3860 Kč měsíčně. Česká vláda se také rozhodla čelit rostoucím cenám pohonných hmot zrušením povinného přimíchávání biosložek do pohonných hmot. Ruší i silniční daň.

Strany německé vládní koalice o úlevách jednaly od středečního večera. „Nebylo to lehké, ale podařilo se to," řekl Lindner. Upozornil, že je to už druhý soubor kompenzací, na kterém se strany dohodly. „Ukazuje to, že tato koalice je akceschopná," řekl.

Spor se vedl kolem tankování

Za nejspornější bod jednání byl považován Lindnerův návrh tankovacího příplatku. Cílem původního návrhu, který kritizovali ekonomové včetně analytiků z institutu Ifo a také představitelé SPD a Zelených, předpokládal udržení cen benzinu pod dvěma eury (42,30 Kč).

Zdražování paliv trápí i Německo, Polsko a Slovensko

Válka na Ukrajině

Lindner v rozhovoru s deníkem Rheinische Post dříve uváděl, že tříměsíční úleva na pohonné hmoty ve výši 40 centů (zhruba deset Kč) na litr by rozpočet přišla na 6,6 miliardy eur (162,6 miliardy Kč). Ekonomové místo plošného opatření doporučovali spíše cílené zásahy.

Dohoda stran umožní, aby nový balík nyní schválila vláda kancléře Olafa Scholze. Ta už před týdnem odsouhlasila soubor opatření, která mají obyvatelům kompenzovat následky pandemie nemoci covid-19 i rostoucích cen energií. Vláda mimo jiné zvýšila nezdanitelné minimum či výhodnější daňové odpočty pro ty, kteří do zaměstnání dojíždějí.

Vláda se také rozhodla přispět na vysoké ceny energií lidem s nejnižšími příjmy, což se podle ministerstva financí bude týkat asi 2,1 milionu lidí. Příjemci podpory na bydlení, kteří žijí sami, dostanou jednorázově 270 eur (6650 Kč), dvoučlenné domácnosti 350 eur (8600 Kč).

Příjemci podpory v nezaměstnanosti a sociální pomoci dostanou v červenci ještě jednorázově 100 eur (2460 Kč) v rámci takzvané covidové pomoci. Peníze jsou určeny k vyrovnání vyšších nákladů na hygienické pomůcky, jako jsou respirátory či dezinfekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám