Hlavní obsah

Německo je v deflaci, ceny od loňska klesly o 0,4 procenta

Spotřebitelské ceny v Německu zaznamenaly v lednu meziroční pokles o 0,4 procenta, a největší evropská ekonomika tak poprvé od roku 2009 sklouzla do cenové deflace. Oznámil to ve čtvrtečních konečných údajích spolkový statistický úřad. Cenovou hladinu sráží zejména zlevňování energie v čele s pohonnými hmotami.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad v předběžné zprávě z konce ledna odhadoval, že ceny meziročně klesly o 0,3 procenta. V meziměsíčním srovnání se cenová hladina snížila o 1,1 procenta. Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se ceny proti předchozímu měsíci propadly dokonce o 1,3 procenta a meziročně vykázaly pokles o půl procenta.

Ceny v dopravě klesly proti prosinci o 1,3 procenta a meziročně byly nižší o 3,1 procenta. O 0,3 procenta v obou měřeních klesly ceny služeb pro domácnosti včetně energie a vody. K lednovému poklesu přispělo i výrazné sezónní zlevnění oděvů a obuvi.

Deflaci se blíží i Česko

Inflace v Německu v prosinci pod vlivem prudkého propadu světových cen ropy sestoupila na 0,1 procenta z listopadových 0,5 procenta. Eurozóna jako celek se přitom už v prosinci dostala do deflace poprvé od října 2009. V lednu se podle předběžných údajů Eurostatu meziroční pokles cen v eurozóně prohloubil na 0,6 procenta.

Lednové údaje o inflaci ospravedlňují podle analytiků rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky ve výši přes bilión eur.

Pokles cen v eurozóně se kvůli propojení ekonomik přelévá i do Česka. To se v lednu deflaci těsně vyhnulo, když ceny meziročně stouply o  0,1 procenta. [celá zpráva]

Deflaci v ČR ve své prognóze pro letošní rok očekává Česká národní banka (ČNB). Ceny by podle ní měly klesnout o 0,1 procenta. Bylo by to vůbec poprvé v historii České republiky od roku 1993.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám