Hlavní obsah

Německo chce o dva roky prodloužit omezení práce pro Čechy

Novinky, ČTK, aš, toh, FAZ
FRANKFURT
Aktualizováno

Velká koalice, která vládne v Německu, oznámila, že prodlouží o další dva roky omezení přístupu na pracovní trh pro občany východoevropských států a nově přijatých členských zemí EU. To se týká i Čechů. V pátek to uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na špičky strany CDU. Český ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas Novinkám řekl, že rozhodnutí lze považovat za skandální.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová si otevření pracovního trhu před rokem 2011 neumí představit.

Článek

Regulace tak neskončí v roce 2009, jak bylo původně plánováno, ale až v roce 2011.

"O prodloužení je rozhodnuto,“ uvedl po zasedání v Kolíně nad Rýnem člen předsednictva křesťasnkodemokratické strany CDU Karl Josef Laumann, který je zároveň ministr práce Severního Porýní-Vestfálska.

Českému ministerstvu práce a sociálních věcí se rozhodnutí nelíbí. "K omezení nemá německá vláda žádný důvod. Rozhodnutí je protievropské a popírá veškeré evropské hodnoty," řekl Novinkám ministr Nečas.

"Pokládám to za nemístné, protože neexistuje žádný faktický důvod, proč by to Německo mělo udělat," řekl Topolánek českým novinářům s tím, že by takový krok považoval za "velkou diskriminaci".

Podle něj bude Česko s Německem jednat a bude nadále trvat na tom, že Češi v žádném případě neohrožují tamní pracovní trh.

Německá kancléřka Angela Merkelová prodloužení restrikce nenavrhla, ačkoliv sama prohlásila, že si otevření trhu před rokem 2011 nedokáže představit. Krok už před dvěma měsíci projednával ministr práce Olaf Schoz ze sociálně demokratické strany SPD.

Na odsunutí termínu otevření pracovního trhu panuje v koaličních špičkách shoda, během jara se ukáže, zda prodloužení uzávěry trhu pracovníkům nových členských zemí projde v EU.

Důvodem prodloužení podle Laumanna je otázka minimální mzdy, o níž se jedná s velkými odborovými centrálami BZA, IgZ a IG Metall. Problém tarifů se netýká stavebnictví. Podle Laumanna je nutné před otevřením hranic nejprve dosáhnout dohody o minimální mzdě a mzdových tarifech.

Čechů v Německu loni pracovalo 13 tisíc

Počet Čechů, kteří v Německu oficiálně pracují, se za poslední tři roky zvýšil šestinásobně. V roce 2005 to byly dva tisíce lidí, zatímco o v roce 2007 již 13 tisíc.

Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí nejvíce našinců pracuje v Německu ve zpracovatelském průmyslu a pohostinství (necelých šest tisíc). Mezi nejméně početná zaměstnání patří hornictví, v něm je registrováno 50 Čechů.

Anketa

Uvažovali jste někdy o práci v Německu
Ano, velice by mě to lákalo
8,5 %
Ano, ale jsou i jiné země, kde bych chtěl/a pracovat
24,9 %
Ne, v cizině pracovat nechci
66,6 %
Celkem hlasovalo 1797 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám