Hlavní obsah

Německá realitka hrozí Česku arbitráží o miliardu

Německá realitní společnost ECE Projektmanagement pohrozila České republice arbitráží o téměř jednu miliardu korun kvůli plánované výstavbě obchodního centra v Liberci. Novinářům to řekli zástupci společnosti ECE Projektmanagement. Předmětem sporu je údajný nezákonný postup ministerstva pro místní rozvoj v případě výstavby obchodního centra v Liberci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

ECE nesouhlasí s rozhodnutím MMR, které zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční Multi Development jako účastníka stavebního řízení. Poradní orgán ministerstva, takzvaná rozkladová komise, přitom údajně doporučila ministerské rozhodnutí zrušit.

Společnost Multi Development s nizozemskými vlastníky, která v Liberci staví konkurenční obchodní centrum, získala stavební povolení jako první. Po pár měsících se však objevil konkurenční projekt společnosti ECE, který firma Multi napadla u libereckého magistrátu s tím, že ji znevýhodňuje. Neuspěla však ani po odvolání u krajského úřadu. Jako účastníka řízení společnost Multi uznalo až ministerstvo pro místní rozvoj.

"Obáváme se, že pan ministr (Jiří) Čunek bude opětovně jednat zcela nestandardně, neboť již jedenkrát nerespektoval doporučení rozkladové komise MMR. V případě, že se tyto obavy naplní a ministr Čunek bez dalšího nezruší opětovné nezákonné rozhodnutí MMR, je developerská skupina ECE připravena požadovat zpět po ČR škody ve výši téměř jedné miliardy korun," řekl novinářům jednatel společnosti ECE Projektmanagement Praha Josef Tobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám