Hlavní obsah

Německá ekonomika se rozjíždí pomaleji, prognózy jsou ale optimistické

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 0,3 procenta po vzestupu o 0,7 procenta v předešlých třech měsících. Oznámil to v předběžném odhadu spolkový statistický úřad. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,1 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Oživení německé ekonomiky pomáhá českým vývozcům

Článek

Růst na počátku roku byl slabší, než se očekávalo. Analytici dotázaní agenturou Reuters v průměru odhadovali zvýšení HDP o 0,5 procenta. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem, míří tam třetina tuzemského exportu.

„I když jde na první pohled o zklamání, pozitivním znakem německého růstu je jeho struktura. Německo na začátku roku 2015 podle předběžných údajů těžilo především z rostoucích útrat domácností. Těm hraje do not velice příznivá situace na trhu práce, levná ropa a slabé euro,“ řekl Novinkám analytik Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Čekají růst až dvě procenta

Německé ekonomice podle něj pomáhají také investice a spotřeba vlády. Naopak koulí na noze byl zahraniční obchod. Vývozy sice rostly, ale výrazně pomaleji než dovozy. Právě rychle rostoucí dovozy jsou logickým důsledkem rychlých útrat německých domácností.

„Pro tento rok odhadujeme přes pomalejší start růst v Německu o 1,5 procenta. Česko by v závěsu mohlo zrychlit na 2,5 procenta, dodal Bureš.

Německá vláda zvýšila minulý měsíc odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta a se stejným tempem růstu počítá také příští rok. Přední německé hospodářské instituty nyní předpokládají v letošním roce expanzi o 2,1 procenta.

Německá ekonomika se loni jen těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Ve druhém a třetím čtvrtletí ji totiž zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad měla také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska. Na konci roku se však ekonomice podařilo opět silně oživit.

Reklama

Výběr článků

Načítám