Hlavní obsah

Nekalé praktiky prodejců energií pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zprostředkovatelé prodeje energií pokračují v nekalých praktikách. Upozornila na to Česká obchodní inspekce (ČOI). Během třetího čtvrtletí letošního roku ČOI za takové jednání pravomocně udělila šest pokut v celkové výši 2,2 milionu korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Během třetího čtvrtletí podle něj ČOI provedla dvě kontrolní akce zaměřené na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Výsledkem bylo rozdání šesti pokut třem subjektům za porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Mezi prohřešky patřilo například to, že zákazníkovi byla sdělena věcně nesprávná informace nebo spotřebitel nebyl řádně informován o rozsahu, podmínkách a způsobu, kde uplatnit reklamaci.

Jak Fröhlich sdělil Novinkám, největší pokutu za nekalou obchodní praktiku ve výši 1,5 milionu korun dostala společnost Auctio Energia. Hned dvě pokuty v souhrnné výši 400 tisíc korun dostala Energy Economy Service, a dokonce třikrát pak byla pokutována společnost Glewari Invest, jež dostala pokutu 300 tisíc. Všechny tři pokutované firmy mají své sídlo v Brně.

Lidé chtějí více topit dřevními palivy, na trhu je ale nedostatek kotlů a kamen

Ekonomika

„V případě, že spotřebitelé poukazují na možné porušení zákazu podomního prodeje, je tato problematika v gesci místního obecního či městského úřadu. Pokud se podání týká konečných dodavatelů energií, je spotřebitelům doporučováno obrátit se na věcně příslušný energetický úřad,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V lednu začne platit novela zákona

S takzvanými energetickými šmejdy má pomoci novela energetického zákona. Účinná bude od ledna příštího roku a od poloviny roku se zprostředkovatelé na Energetický regulační úřad budou muset přímo registrovat, pokud budou chtít v činnosti pokračovat.

ERÚ chce upravit dobu v režimu DPI a zpřesnit pravidla pro zálohy

Ekonomika

Úřad tak nad zprostředkovateli získá kompetence – dosud žádné neměl a lidem nemohl pomoci jinak než radou –, upozornil ERÚ opakovaně. Ani registr zprostředkovatelů však nevyčistí trh od nekalých praktik hned, uvedl už dříve mluvčí úřadu Michal Kebort.

ČOI už dříve upozornila, že další prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií otevřelo ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů. Státní instituce opakovaně vyzvaly spotřebitele, kteří se po konci jejich prodejce energií dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám