Hlavní obsah

Nejvíc svému vlastníku loni vydělal ČEZ

– Praha • Aktualizováno

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v tuzemsku opět přinesla energetická společnost ČEZ. Obhájila tak prvenství v žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Další místa stejně jako před rokem obsadily Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Šéf energetického kolosu ČEZ Martin Roman

Článek

Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který vlastní zhruba 70 procent akcií firmy. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ zisk kolem 47 miliard Kč.

Přestože ČEZ zvítězil již počtvrté v řadě, oproti roku 2008 si výrazně pohoršil. Absolutní hodnota ukazatele EVA za rok 2009 ČEZu poklesla o 8,6 miliardy korun na 9,4 miliardy korun, což představuje meziroční propad o 48 procent.

Telefóniku O2 ovládá španělská Telefónica se zhruba 70procentním podílem akcií. T-Mobile je majoritně vlastněn Deutsche Telekomem, který drží přibližně 60 procent akcií společnosti.

Škoda si výrazně pohoršila

Titul "Skokan roku" vybojoval RWE Transgas, prudký propad naopak zaznamenala Škoda Auto. "Prudké zhoršení ekonomické výkonnosti Škoda Auto zapříčinila zejména globální finanční krize, která v první fázi vedle finančních institucí postihla hlavně automobilový průmysl," uvedla analytička Petra Štěpánová z agentury ČEKIA.

Žebříček agentury ČEKIA vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Podle organizátorů je ukazatelem postavení firmy na trhu a její schopnosti generovat zisk.

Do hodnocení za rok 2009 bylo zařazeno téměř 36 000 tuzemských společností, což je o 20 procent více než v roce 2008.

Negativní hodnotu EVA za rok 2009 vykázalo 63 procent sledovaných firem (respektive 55 procent v roce 2008). Ani navýšení počtu hodnocených společností o 20 procent nepotvrdilo pozitivní trend v ekonomice. "Z hodnocení tuzemských firem podle metodiky EVA je dále zřejmé, že důsledky ekonomické recese českou podnikatelskou základnu v roce 2009 zasáhly mnohem citlivěji než v roce 2008," připomněla Štěpánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám