Hlavní obsah

Nejmocnější lidé světa míří do Davosu, zástupci USA chybějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

Do švýcarského horského městečka Davos se po roce sjeli přední státníci a ekonomové z celého světa. Od středy budou pět dnů debatovat o obrovském ekonomickém rozmachu Číny, nebo dalším směřování Iráku po připravovaných volbách.

Foto: Anna Čelouchová

V lednu je zámek otevřen každý víkend.

Článek

Na pětatřicáté setkání v pořadí přijel například nový palestinský premiér Mahmúd Abbás nebo novopečený prezident Ukrajiny Viktor Juščensko. Stejně jako v předchozích letech se sem chystá i český prezident Václav Klaus, do Davosu odcestuje ve čtvrtek.

Kromě politiků přijedou i šéfové nejvýznamnějších světových firem. Městečko uvítá přes 2000 hostů. Nebude mezi nimi ale žádný vysoký představitel Spojených států. Jako soukromé osoby se zúčastní pouze bývalý prezident Bill Clinton a neúspěšný vyzyvatel George Bushe John Kerry.

Zasněžené městečko, které má pouze třináct tisíc obyvatel, se už několik dní potýká s náročnými přípravami, některé objekty jsou obehnány ostnatými dráty. Bezpečnost státníků a šéfů firem bude chránit osm tisíc policistů. Proti setkání zřejmě přijedou protestovat stovky lidí. Loni se demonstranti sešli v sousední městě Chur a zdemolovali tamní ulice.

Protifórum

Protestovat ale budou odpůrci ekonomických setkání i jinak. Jako protipól ekonomickému fóru ve Švýcarsku uspořádají o víkendu sociální fórum v brazilském městě Porto Alegre.

V obrovském kempu se tu sejdou tisíce lidí protestujících proti globalizaci. Proti akci ve Švýcarsku se chce vymezit úplně vším. Podobná témata bude probírat z opačné strany, liší se i prostředí, proti zasněženému Davosu jsou v Brazílií pláže plné slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám