Hlavní obsah

Nejlepší podmínky pro podnikání nabízí Irsko, Česko skončilo na 43. místě

New York

Nejlepší zemí pro podnikání je Irsko, následováno Novým Zélandem a Hongkongem. Vyplývá to z žebříčku 145 zemí, který na svých internetových stránkách zveřejnil časopis Forbes. Česká republika obsadila 43. místo.

Foto: Zuzana Fišerová, Novinky

V Irsku se podniká nejlépe, zjistil průzkum. Ilustrační foto

Článek

Forbes upozorňuje, že Irsko sice bylo těžce zasaženo dluhovou krizí v eurozóně, udrželo si však příznivé podnikatelské prostředí, které v uplynulém desetiletí do země přilákalo investice předních světových společností.

„Irsko navzdory svým problémům nadále láká přímé zahraniční investice,“ uvedla analytička Melanie Bowlerová ze společnosti Moody’s Analytics. Mezi výhody Irska podle ní patří například kvalifikovaná pracovní síla a nízká daňová zátěž.

Irsko se tento měsíc stane první zemí eurozóny, která opustí mezinárodní záchranný program. Irská vláda se v roce 2010 dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,3 biliónu korun).

Do první pětky se dostaly i tři skandinávské země – Dánsko, Švédsko a Finsko. Spojené státy se umístily na 14. příčce, zatímco Německo obsadilo 24. místo. Slovensko je na 48. příčce za Maďarskem a Řeckem. Žebříček sleduje řadu faktorů, například úroveň daní, byrokracie a korupce či výkon akciového trhu.

Nejlepší země pro podnikání
pořadístát
1.Irsko
2.Nový Zéland
3.Hongkong
4.Dánsko
5.Švédsko
6.Finsko
7.Singapur
8.Kanada
9.Norsko
10.Nizozemsko
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám